Roskildefestivalen höjer säkerheten mot terror

Efter terrordådet på Bataclan i Paris höjer Roskildefestivalen terrorberedskapen, skriver Danmarks radio.

Det  innebär att volontärer kommer att utbildas av säkerhetspolisen och lära sig att hitta misstänkta personer och nu ska de få gå en kurs hos danska säkerhetspolisen (PET), rapporterar DR P4 Köpenhamn.

Här i Sverige reagerar bland annat Bråvallafestivalen på detta. Niklas Westergren, marknasdschef på Bråvalla-arrangören FKP Scorpio Sverige säger att terrortänket finns på svenska festivaler men volontärer blandas inte in.

Terrordåden i Paris påverkar säkerhetsarbetet på flera av Sveriges största musikfestivaler i sommar.

– Det kom så nära eftersom det som hände där var i en konsertlokal, säger Joakim Lundgren på Way out West-arrangören Luger.

Live Nation, som bland annat arrangerar Summerburst i Stockholm och Göteborg, har höjt säkerheten efter terrorattackerna i Paris i november fjol. Då dödades bland andra 89 personer i konsertlokalen Bataclan under en spelning med bandet Eagles of Death Metal.

-Säkerhetsfrågan är inte ny efter Paris, den har alltid varit högsta prioritet, men i och med att det var en konsertlokal som drabbades är det klart att det påverkat oss, säger Kristofer Åkesson, pressansvarig på Live Nation.

Dialogen med relevanta myndigheter, som polisen, pågår ständigt och intensifieras före och under evenemangen. Och till viss del har den förändrats i och med ett förhöjt terrorhot, enligt Åkesson.

-Terrorbiten har kommit närmare vår verksamhet och sättet vi ser på säkerheten, som har tagit en annan form i den mån att vi har höjt säkerhetsnivån.

Ingen hotbild

Han understryker dock att det inte finns någon hotbild mot Summerburst - precis som Lugers marknadschef Joakim Skoglund gör vad gäller Way out West i Göteborg.

– Men säkerheten är alltid, alltid vår högsta prio på alla evenemang som vi gör, säger Joakim Skoglund.

Händelserna i Paris har påverkat säkerheten även för festivalen i Slottsskogen, berättar han.

– Vi har gjort en generell höjning av säkerhetsnivån. Helt klart. Men just av säkerhetsskäl så går vi inte in på några exempel på hur den höjningen tar form.

TT/Kulturnytt