Pippis papegoja flyttar från dödshot

Pippi Långstrumps Rosalinda får leva! Eller Douglas då, som den skådespelande papegojan egentligen heter.

Efter flytten från Jönköping hamnade han i Malmö - där han lever under dödshot - men en flytt till Tyskland ser ut att rädda hans röda fjädrar.

Det är aldrig kul med hot om vräkning, men Douglas har det värre än de flesta: Flytta eller bli avlivad, var budet som gällde från Jordbruksverket.

Den 49-åriga arapapegojan - känd för sin roll som Rosalinda i "Pippi Långstrump på de sju haven" från 1970 - har bott i Malmö Reptilcenter i Folkets park i tio år. Men hans bur uppfyller inte Jordbruksverkets krav på minst 30 kvadratmeter och minst tre meter i takhöjd, trots att Douglas behov skiljer sig något från papegojors i allmänhet.

Speciella behov -Han är väldans plockad på magen och stjärtfjädrarna, så han kan inte flyga. Han kräver speciell omvårdnad, säger Frank Madsen, föreståndare för Malmö Reptilcenter.

– Här kräver man en flygbur till honom, men han kan ju inte flyga. Om han så får hundra kvadratmeter med en pinne i mitten så kan han inte lämna pinnen.

Frank Madsens febrila jakt på en djurpark som kan ta emot Douglas har blivit en världsnyhet, berättar han. Pretendenter har inte saknats.

– Spanien, Portugal, Tyskland, Danmark, Finland, Sverige, Norge. Överallt ifrån hör de av sig om den här papegojan, för att rädda den och ta emot den, säger Frank Madsen.

Åker inte ensam

Och nu är flytten spikad.

– När han fyller 50 nästa år får han fira det i Karlsruhe zoo.

Men Douglas flyttar inte ensam. Hans livspartner Gojan hänger på till Tyskland.

– Det måste hon göra. De har suttit så länge. De är ett par och det kan man inte dela på, då sörjer han ihjäl sig. 

Malmö Reptilcenter i Folkets park i Malmö tog över papegojan från en affär i Jönköping, när innehavaren skulle gå i pension.

Källor: Nationalencyklopedin och Frank Madsen, Malmö Reptilcenter