Hot och trakasserier mot konstnärer och författare

4:18 min

En rapport som publicerades i dag ger en dyster bild av arbetsklimatet inom svenskt kulturliv. Konstnären Moa Andersson i Tibro får mest positiva reaktioner, men är ändå bekymrad.

Det är 3 000 medlemmar i Författarförbundet och konstnärernas motsvarande organisationer som intervjuats i studien som Myndigheten för kulturanalys presenterade i dag. 

Var tredje person svarar att de blivit utsatta för våld, hot, trakasserier, stöld eller skadegörelse vid något tillfälle, och det är händelser som kan kopplas direkt till deras arbete. Resultatet visar också att författarna är dem som får flest hot, medan konstnärerna oftare drabbas av skadegörelse och stöld av verk.

Moa Andersson, som bor i Tibro, är keramikkonstnär och hon förvånas inte av det här resultatet.

–  Även om jag själv inte har varit utsatt i någon större utsträckning så hör man ju hur andra har det. Så som klimatet är på nätet är det inte särskilt förvånande, säger hon.

Vad får du för reaktioner på din konst?

– Mestadels positiva. Det har varit någon som har varit arg i samband med utställning, men det har jag fått i andrahandsinformation. 

Vad har man retat upp sig på då?

– Jag gör ju gamla kvinnor som ofta är nakna. Den vanliga kommentaren bland upprörda brukar vara att så gör man inte mot gamla människor. De ser det som nedvärderande istället för det jag vill förmedla, att det ska vara upplyftande och skapa någon typ av frihet.