#sanningsápmi

Britta Marakatt Labba: Det gör ont när samiskan inte har ett värde

8:07 min

Britta Marakatt Labba är en av de som flera gånger känt sig sviken i kyrkan. Hon har upplevt mycket i samband med kyrkobesök som inte känns bra.

- Dom pratar om att det ska vara samisk konst och kläderna ska visa att det är samiskt område men det är bara ord, det har inte hänt så mycket mer säger Marakatt Labba.

Vitboken är en vetenskaplig antologi som ska belysa vad kyrkan gjort mot samerna. Boken kommer ut i dagarna. Britta Marakatt Labba säger att det är ett lite steg i processen men hon har inte så stora förväntningar.

- Jag tror inte man kan vänta sig så mycket förändring de närmaste åren.

Britta har även hon jobbat åt kyrkan, bland annat med att göra konst och kläder och det har varit något hon har varit tvungen att göra. Med sin konst vill hon även öppna ögonen för andra vad som hänt historiskt.

- Jag tror att för mig har det varit en process för att hela mig själv, säger Britta Marakatt Labba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio