Gigantisk snöslunga invigdes i Abisko

Trafikverket har köpt en av världens kraftigaste snöslungor till Malmbanan, ett fordon som väger 70 ton och som kostat 78 miljoner kronor. Den invigdes förra veckan i Abisko och har en kapacitet på 7,5 miljoner kilo snö i timmen.

Den är inte precis någon liten snöskyffel, maskinen som fått namnet Zaugg ZRR 10 000 M Snow Clering Vehicle. Snarare är den en av de kraftigaste snöslungorna i världen.

Den väger 70 ton, med en kapacitet på 7 500 000 kilo snö i timmen. I veckan invigdes den i Abisko för tjänstgöring på Malmbanan.

Malmbanan är världens nordligaste elektrifierade järnväg och ekonomiskt viktig på grund av malmtransporterna. Den går över kalfjäll och är illa ansatt av kraftiga snöfall och hårda snödrev som kan ge drivor på flera meters höjd.

Då kan en bjässe som Zaugg ZRR 10 000 M Snow Clering Vehicle komma väl till pass.

Maskinen har kostat Trafikverket 78 miljoner kronor, har större kapacitet än den tidigare maskinen – och bättre driftsäkerhet och arbetsmiljö.

Den nya maskinen kan vridas på spåret, kommer upp i 20 kilometer i timmen och drivs av två dieselmotorer på sammanlagt 1 260 hästkrafter.