Bostadsminister Kaplan på middag med turkiska ultranationalister

2:57 min

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har varit på en middag tillsammans med en företrädare för den högerextrema organisationen Grå Vargarna. På middagen deltog också Barbaros Leylani, som anmälts för hets mot folkgrupp efter ett tal på Sergels torg nyligen. 

Ett foto från middagen sprids nu i sociala medier.

– Den i blå kavaj är ju före detta vice ordförande i turkiska riksförbundet. Och han i svart kavaj med vit skjorta har jag nu förstått är ordförande för en turkisk förening, säger Mehmet Kaplan.

Vilken då?

– Det som kallas för Grå Vargarna i debatten.

Vad gör du på en middag tillsammans med högerextrema personer?

– Det här är en tillställning som närmast kan liknas vid ett julbord. 

Grå Vargarna är en högerextrem turkisk organisation som anklagats för ett stort antal mord och våldsdåd.

Mehmet Kaplan säger att han inte visste vilka andra som var med på middagen.

– Jag borde ha kontrollerat bättre vilka det var som finns på en sådan tillställning. Jag skulle inte ha befunnit mig på en sådan tillställning om jag hade vetat vilka som var där, säger Mehmet Kaplan.

Det fanns inga deltagarlistor?

– Nej

Och du kände inte igen dem när du var på middagen?

– Nej. 

Det var i somras som Mehmet Kaplan var på en middag arrangerad av den svensk-turkiska företagarföreningen Tümsiad.

Bilderna från middagen har funnits på nätet länge. På turkiska riksförbundets hemsida har också namn och titel stått i anslutning till bilderna från middagen.

Bland annat namnges ledaren för Grå Vargarna och det står att han är just ledare för Grå Vargarna i Sverige.

Ändå säger Mehmet Kaplan att det är först nu han fått reda på att någon från Grå Vargarna fanns med på middagen.

– Jag har sett bilderna efter själva tillställningen.

Där står det ju vilka de här personerna är. Där står ju också namnet på honom, att han är från Grå Vargarna. Reagerade du inte över det då, att ditt namn tillsammans med hans namn har funnits här länge, på deras hemsida?

– Jag har ju konstaterat att i efterhand, att det faktiskt har funnits, vid den här tillställningen. Och det är någonting som naturligtvis handlar om att försöka se vilka det är och vad de står för och nu när jag vet det är det något jag verkligen tar avstånd ifrån, säger Mehmet Kaplan.

På middagen fanns också Barbaros Leylani , som nu avgått som vice ordförande för turkiska riksförbundet.

Han anmäldes för hets mot folkgrupp, sedan han i lördags höll ett hatiskt tal på Sergels torg i Stockholm där han bland annat sa "död åt de armeniska hundarna".

– Det är ju fruktansvärt, jag blev väldigt illa berörd när jag hörde detta, säger Mehmet Kaplan.

Vad tänker du om det då, att du är i ett sådant här sällskap, där det sitter till exempel personer från Grå vargarna?

– Det här är ju väldigt olyckligt för en sådan här tillställning gör ju då att det blir som att man kan koppla ihop mig med alla de femtiotal personer som finns på den tillställningen, för det här är värderingar som jag inte på något sätt skulle vilja associera mig själv med, säger Mehmet Kaplan.  

Statsminister Stefan Löfven skriver i ett uttalande att man "som minister har ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder. Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare".