Migrationsverket vill se mer långsiktiga lösningar

1:03 min

Nu under våren stängs många tillfälliga asylboenden på Öland som finns på turistanläggningar och tusentals asylsökande måste flytta. Det gör till exempel att barn som börjat skolan måste flytta mitt i terminen.

Migrationsverket jobbar nu på att få färre tillfälliga boenden som ställer stora krav på skolorna i bland annat i Borgholms kommun.

– Vi hoppas kunna växla ut säsongsboenden till mer permanenta lösningar inte minst på grund av att antalet asylsökande för tillfället är betydligt mycket lägre än vad det har varit, säger Fredrik Bengtsson är presschef vid Migrationsverket.

Migrationsverket vill helst slippa att använda boenden som bara sträcker sig över vintersäsongen men om de kommer slippa ifrån att hyra in asylsökande på turistanläggningar i framtiden är fortfarande ovisst.

Många faktorer spelar in och det är svårt att sia om hur många flyktingar som kommer komma till Sverige den närmaste tiden, säger Fredrik Bengtsson.

– Vi håller på med en stor upphandling för nya mer långsiktiga lösningar och vi har inte sett resultatet av den är, säger han.