Kumla kommun vill tvinga Amir att stanna

1:13 min

Kumla kommun vill att 14-åriga Amir ska bo i Kumla, fast de själva placerat honom i Uppsala, där han rotat sig och vill bli kvar.

Nu pågår en rättsprocess om var han ska bo.

Amir är ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan och har varit i Sverige sen hösten 2014. Då hamnade han i Kumla, men eftersom det saknades tillräckligt med boendeplatser där, placerades han i Uppsala.

Efter några månader ville Kumla kommun ha "hem" honom igen, men det ville inte Amir. Han hade rotat sig i Uppsala och ville stanna med kompisar, fotbollslag och sin gode man, som blivit som en pappa.

– Jag går ju i skolan, jag har träffat kompisar och spelar fotboll, säger Amir. Men en dag kom socialen och sa till mig att jag måste flytta till Kumla, men jag vill inte flytta till Kumla, förklarar han.

Med hjälp av sin gode man överklagade han Kumla kommuns beslut att flytta honom dit - och vann. Men Kumla kommun gav sig inte utan vill att Amir ska bo där ansvaret för hans ärende ligger, alltså i Kumla. Därför överklagade man i sin tur beslutet, berättar Annelie Koivuniemi, socialchef i Kumla.

– Vi har ett önskemål att när Migrationsverket anvisat ett barn eller ungdom till Kumla kommun att ansvara för, både under asylprocess och kanske under många år framöver, så vill vi gärna göra det om vi kan, säger hon. 

Annelie Koivuniemi menar att det handlar om principer som Kumla och alla andra kommuner behöver hjälp med att reda ut, när många kommuner nu väljer att göra som Kumla och ta hem ensamkommande barn som de varit tvungna att placera på andra orter, på grund av platsbrist.

Inom kort väntas kammarrätten i Göteborg fatta beslut i ärendet.

14-åriga Amir heter egentligen något annat.