Huda vill lämna Sverige efter 27 år

1:54 min

Huda al Hilou har bott i Sverige och Trollhättan i 27 år. Fram tills för ett par år sedan kände hon sig svensk. Men inte nu längre.

För ett par år sedan började saker förändras, händelser inträffade som fick Huda al-Hilou att känna sig främmande. Som en dag förra sommaren när Huda kom till sin trafikskola.

– Jag kom en morgon och såg att någon hade smetat mycket bajs på dörren och jag hade ingenting att torka bort det med.

Huda al-Hilou fick öppnade den nedbajsade dörren med sina bara händer. Hennes barn sa åt henne att anmäla men det hade hon inte tid till.

Huda kom till Sverige och Trollhättan 89. Hon skaffade sig familj, utbildning och en trafikskola med tre anställda. Hon kände sig hemma här, men för ett par år sedan började det komma blickar och kommentarer om hennes slöja. Sen kom bajset på dörren, risporna på familjens bil och terrorattacken på Kronan.

– Jag kände mig svensk förrut, jag har aldrig tänkt att jag är invandrare, men nu har jag börjat.

Det är inte bara otryggheten utan också att ständigt behöva motbevisa bilden av muslimer som IS och många medier målar upp, säger Huda.

– Jag anstränger mig extra bara för att de inte ska få den bild som visas på tv. Varför måste jag visa att jag inte är farlig?

Nu har Huda och hennes man bestämt sig – de tänker flytta tillbaka till Irak.

– Jag kommer inte leva ett så bra liv i Irak som här i Sverige. Här är det väldigt hög standard, men det är inte värt mycket om man verkligen inte känner sig trygg.

Men flytten får vänta tills barnen är vuxna. Huda hoppas att de ser en framtid här och pratar inte så mycket med dem om allt det jobbiga.

– Jag vill att mina barn ska känna sig svenska, de ska inte känna sig främmande här.

Hudas son Ali, 17 år, säger att han nog inte vill bo i Sverige.

– När jag började bli mogen såg jag hur det är. Jag läser väldigt mycket på facebook där folk har sån enorm ilska. Man vet aldrig vad som kan hända, just nu känner jag mig inte så trygg i Sverige.