Inlandet

Slussfors världsledande i vård på distans

1:13 min

Ta blodprov på dig själv och träffa doktorn på nätet - framtidens virtuella vård fungerar redan i Slussfors i Storumans kommun.

Sjukvårdsfolk från hela världen kommer till Slussfors för att studera hur distansvård fungerar i praktiken. Här finns en lokal med uppkoppling till läkarna i Storuman och där kan patienter ta blodprov och blodtryck på sig själva och skicka till doktorn - samtidigt som man pratar med varandra via nätet.

Kåre Willman är en av dem som redan använt sig av den här virtuella hälsocentralen:

– Om du känner behov av att veta något om din kropp kan du ju gå hit och ta ett prov. Det är mycket varanfolket som kommer, de som tar varan. De behöver ju kolla ofta.

– Det är skitenkelt att ta proverna. Men om du känner dig osäker kan du oftast få hjälp av undersköterskorna i hemtjänsten som sitter i rummet bredvid.

Nu håller det här metoden på att sprida sig till ett tiotal andra platser i Norrland, men intresset finns från hela världen berättar Petter Berggren, läkare i Storuman och chef för Glesbygdsmedicinskt centrum:

– Kanada, Australien, Norge, Skottland, Kenya, Indonesien... Många pratar om distansteknik, men det är inte så många som använder den i praktiken. Vi har ett exempel på att det används och att det fungerar även för gamla människor med stora vårdbehov.

P4 Västerbotten
p4vasterbotten@sverigesradio.se