Sverige möter Colombia, Nigeria och Japan i OS-fotbollen

5:28 min

Sveriges herrlandslag i fotboll kommer att inleda OS-turneringen i Manaus mot Colombia.

– Det är väl inget att hymla om att jag hade gärna undvikit Manaus på grund av tidsskillnad, resor och framförallt av klimatskäl, säger ungdomslandslagets förbundskapten Håkan Ericson till Radiosporten.

Herrlandslaget i fotboll får spela sina två första OS-matcher i avlägsna Manaus i Amazonas-djungeln. Inte riktigt vad förbundskapten Håkan Ericson hade hoppats på inför dagens lottning.

Hör Christian Olssons referat om hettan i Manaus i ljudklipp nedan

Sverige möter Colombia (4 augusti) och Nigeria (7 augusti) i Manaus innan gruppspelet avslutas mot Japan i Salvador (10 augusti).

– Både Nigeria och Colombia är mer vana än oss att spela i den här typen av klimat, säger Håkan Ericson och utvecklar sina tankar om motståndarlaget rent generellt eftersom man inte vet vilka spelare som lagen kommer ställa upp med.

– Jag har stor respekt för alla tre lag. Nigeria är ofta väldigt duktiga på ungdomssidan och har många starka och atletiska spelare. Sen har vi Colombia som imponerade väldigt i VM för två år sedan. De har teknisk skicklighet i maxfart och sen har vi Japan som är otroligt löpstarka. Så det blir olika matchkaraktärer.

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson:

– Det kommer bli mycket snack om Manaus. Tufft klimat, lång resa till match tre väntar. Herrarnas turnering är svårbedömd eftersom vi inte vet vilka spelare som kommer att vara med. Vi kan konstatera att varken Nigeria eller Japan har mästerskap under sommaren, till skillnad från Sverige (EM) och Colombia (Copa America), säger Richard Henriksson.


Hela lottningen:

Grupp A:
Brasilien, Irak, Sydafrika, Danmark

Grupp B:
Japan, Nigeria, Sverige, Colombia

Grupp C:
Mexiko, Sydkorea, Fiji, Tyskland

Grupp D:
Argentina, Honduras, Portugal, Algeriet

De två bästa lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinal