Skolpersonal fick göra polisens jobb

4:28 min

Natten till igår stals 50 datorer för 300 000 kronor vid ett inbrott i Bjurbäcksskolan i Emmaboda. Förutom allt merarbete inbrottet betyder för skolans personal fick de dessutom göra polisens jobb.

– Vi tog bilder på några fotspår, sedan undrade de om vi såg några blodspår. Om vi såg några skulle vi väl vara rädda om dem, säger Joakim Axelsson, som är fritidsledare.

Han städade upp i skolcafeterian igår, där tjuvarna troligen letade efter pengar. De hade dessutom tagit sig in på skolans expedition där de fick bryta upp dubbla dörrar och ett par skåp för att komma åt datorerna.

– Det finns ju en liga har vi läst om. Som har brutit sig in i Växjö och Älmhult där de har gått in innan sista personen gått ut och innan larmet slås på, säger rektor Magnus Assarsson, om personalens egen teori.

Han tycker det är beklagligt att polisen inte har varit där.

– Urdåligt, så mycket kan de inte ha att göra. Jag antar att polisen är till för att ta hand om sådana grejer, det är ingen som är utbildad för sådana saker här. Det är riktigt tråkigt, säger Lennart "Lelle" Persson, som är skolans it-tekniker.

Det var städpersonal som upptäckte inbrottet tidigt på morgonen igår, det polisanmäldes och det är tekniska kontoret på kommunen som har haft kontakt med polisen. Det var därigenom som personalen fick veta att de gärna fick dokumentera eventuellt spår eftersom det inte skulle göras någon brottsplatsundersökning.

Rektor Magnus Assarsson fick dessutom klartecken att släppa ut eleverna i cafeterian vid halvniotiden på morgonen. Ett klartecken som drogs tillbaka en timme senare.

Totalt verkar det vara 50 datorer och tre läsplattor som är stulna, vara 26 lärardatorer. Det innebär bland annat att skolmaterial kan vara borta nu, även om alla uppmanas att spara allt de gör via nätet, på Skolportalens gemensamma server.

– Ja, det är katastrof, det drabbar i slutändan verksamheten.

Nu måste bildningsförvaltningen beställa ny teknik, och om det inte finns någon försäkring som täcker upp blir det ett stort hål i budgeten, på runt 300 000 kronor.

Ulf Karlsson, som sköter informationen utåt för polisen i Kalmar län, har ingen ursäkt för det som hänt. Han förklarar det med att länets ledningscentral sedan 5 april ingår i den central som utgår från Skåne och där har man inte prioriterat inbrottet i Emmaboda.

- Innan den femte april hade vi garanterat skickat poliser till plats, någonstans här har det gått fel, säger Ulf Karlsson till P4 Kalmar.

Men är det inte lätt att smita undan och bara skylla på den stora organisationen där nere? Är det inte så att ni skulle berätta hur viktigt det är att man följer upp brott här i länet?

- Jo, det som hände här det föranleder ju naturligtvis det.