Polis, brandkår och sjukvård ökar bemanningen inför 1 maj i Borlänge

3:40 min

Både nazister och personer på den yttersta vänsterkanten laddar inför 1 maj i Borlänge. Nu förbereder sig även Dalarnas blåljusorganisationer för att minska risken för sammandrabbningar och våld under demonstrationerna.

Fyra organisationer har fått tillstånd att demonstrera i Borlänge på 1 maj: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Dalarna mot Rasism och nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

Den officiella linjen hos dem som ska demonstrera är icke-våld, men på internet och i sociala medier mobiliserar folk från både yttersta höger- och yttersta vänsterkanten och förbereder sig på att det kan bli våldsamt.

En del planerar att åka till Borlänge just för att göra motstånd och störa motparten.

Polisen vill inte närmare kommentera hur de ser på risken för bråk mellan de här grupperna. Men de följer vad som skrivs och sägs i de olika forumen, säger Borlänges polischef Mats Lagerblad:

– Vi har koll på det mesta som händer, hoppas jag, och försöker givetvis skaffa oss. En väl utvecklad underrättelseinhämtning är ju oerhört viktig för en händelse av den här arten, för att avgöra både resurser och på vilket sätt vi ska arbeta.

I nästan fyra månader har polisen förberett sig för att kunna hantera den här situationen - som räknas som en särskild händelse – och dalapolisen får hjälp av kollegor i andra län.

– Vi kommer få förstärkning från andra håll - det ingår i polisens arbetssätt för att kunna säkerställa allmänna sammankomster, arbeta med folksamlingar och så vidare, säger Mats Lagerblad.

– Exakt vilka åtgärder som krävs för att säkerställa det, det är nåt som vi arbetar med och som vi håller för oss själva.

Även sjukvården och brandkåren förstärker sina organisationen den 1 maj.

– Vi har två brandmän extra i styrkan i Borlänge, och gör vissa förstärkningar i vår ledningsorganisation, säger Joel Peclard, brandingenjör och enhetschef vid räddningstjänsten Dala-Mitt.

– Vi planerar att ha en prehospital sjukvårdsledning som sitter tillsammans med polisens ledning under de här demonstrationerna, säger Ingela Boberg, beredskapssamordnare vid landstinget Dalarna.

– Vi informerar också akutmottagningarna att det kommer att vara demonstrationer, och vi kommer att ha delar av vår särskilda sjukvårdsledning på regional nivå i beredskap.

Det kommer att råda flygförbud över Borlänge centrum den 1 maj, mellan klockan 9.00 och 19.00. Det är polisen som har bett Transportstyrelsen att ta beslutet, i hopp om att undvika obemannade luftfartyg, så kallade drönare, som skulle kunna störa de demonstrationer som ska hållas.

Den som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader.