Under sanden: "En imponerande och oerhört välgjord film"

2:21 min

I dag är det premiär för en av de mest hyllade och uppmärksammade danska filmerna på länge, "Under sanden" i regi av Martin Zandvliet. Filmen tar upp en kontroversiell sida av Danmark och andra världskriget, nämligen hur danska staten efter krigsslutet utnyttjade tyska krigsfångar till att röja minor utmed Jyllands västkust. Runt 1000 soldater deltog och hälften av dem dog. Gunnar Bolin har sett den.

De smutsiga svinen som den danske sergeanten skriker på, i filmen "Under sanden", är en skara vettskrämda tyska pojkar och soldater i 15 till 18 års åldern. Sådana som med facit på hand, trots allt, kunde vara tacksamma över att de inte befann sig i öst när kapitulationen kom. Där var hatet mot tyskarna långt större än i väst, på grund av hur långt mycket grymmare den tyska arméns mördande var i öst än i väst.

Men efter kriget när koncentrationslägren öppnats och de ockuperade länderna äntligen kunde räta på ryggen igen, då var hatat mot tyskarna, av rätt begripliga skäl, stort.

Så länge, ända fram till slutet av nittiotalet sådär, var det tyska lidandet sällan i fokus när andra världskrigets fasor bearbetades. Man kunde inte ha sett bilder från Auschwitz och samtidigt med någon större trovärdighet vilja diskutera ens att det fördrevs 12 miljoner tyskar från sina hem efter kriget, och att mellan 500 tusen kanske ändå upp till 2 miljoner av dem dog i sviterna efter den. Det var rätt naturligt.

Men tiden går och ska det bli någon möjlighet till försoning så måste ju alla som har en skuld att erkänna också göra det, och alla oskyldigas lidande måste ju också upp bordet. Inte minst så får vi inte ge bort någon del av historien till revisionister som vill utnyttja den för sina syften. Det har länge varit den högerextrema scenens vanligaste omkväde att den här delen av sanningen döljer de precis som de ljuger om tyskarnas övergrepp.

Därför är "Under sanden" inte bara en imponerande och oerhört välgjord film, den är också viktig i en tid när många länder, särskilt de bakom den gamla järnridån, alltmer hänfaller åt nationalistisk historieskrivning där det egna folkets skuld är snart sagt omöjlig att ens diskutera.

Behandlingen av dessa livrädda tyska pojkar, månaderna efter den tyska kapitulationen 1945, är en skamfläck för den danska nationen.

Martin Zandvliets har lyckats göra en film som visar hur svårt det är att dela in människor i goda och onda, det ena lurar under skinnet på den andra, det är den smärtsamma sanningen.