Nya registret över flygpassagerare igång 2017

1:58 min

EU-parlamentet har i dag röstat igenom det omstridda förslaget som innebär att europeiska flygbolag ska lämna ut uppgifter om passagerare som reser till eller från Europa. I Sverige väntas systemet vara i gång nästa år, enligt inrikesminister Anders Ygeman.

Med siffrorna 461 mot 179 röstade Europaparlamentet på torsdagen igenom ett nytt så kallad PNR-system. PNR står för Passenger name record, och systemet innebär att information om resenärer lämnas från flygbolagen till ett nationellt register..

Endast vissa myndigheter i EU kommer att ha rätt att ta del av uppgifterna – som till exempel telefonnummer, kreditkortsuppgifter och hotellbokningar.

– Det kommer nog ta åtminstone ett till ett och ett halvt år innan vi implementerat det nya systemet, säger inrikesminister Anders Ygeman.

En utredning är tillsatt för att se över hur systemet ska fungera på ett bra sätt i Sverige. Den processen är i sin linda, och imorgon fredag kommer utredningens sekreterare att tillträda.

Målet med det nya PNR-systemet är att bekämpa allvarlig brottslighet.

– 70 procent av narkotikabeslagen på Arlanda flygplats görs med hjälp av PNR-uppgifter. Nu kommer det även bli ett viktigt verktyg för att lagföra terrorkrigsresenärer, säger inrikesministern.

Från svenskt håll har förslaget kritiserats från både höger och vänster. Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet, har varit kritisk till PNR. Men röstade i dag ja. Detta då parlamentet i dag också röstade igenom en ny dataskyddsförordning, som reglerar hur data ska hanteras.

– Den som har hänt nu är att vi har fått dataskyddsförordning på plats och det har gjort att fler känner sig trygga med att man på ett bättre sätt kommer att säkerställa också integritetsaspekterna, säger Fredrick Federley.

En som däremot röstade mot förslaget i dag var Bodil Valero, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

– Det här är ett sätt att massövervaka oss alla. Det är ineffektivt och kostsamt. Jag tror inte att det kommer förebygga några terroristbrott, säger hon.

Även Vänsterpartiets Malin Björk röstade nej. Enligt henne stoppar systemet inte den typen av terrorattacker som Europa upplevt senaste månaderna.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att det hade varit bra med en svensk politisk enighet i en så pass viktig fråga.

– Samtidigt har Sverige varit drivande för ett starkt integritetsskydd i de här uppgifterna. Och jag upplever att vi fått en bra kompromiss på plats, så att vi både tar hänsyn till de brottsbekämpande myndigheternas behov av det här verktyget, och de integritetsaspekter som behövs, säger han.