Lyckat projekt för hemlösa utökas

1:27 min

Akut hemlösa ska först och främst få en bostad, sen kan de lösa andra problem. Det här projektet kallas "Bostad först" och inleddes för tre år sen i Göteborg.

Hittills har uppemot 60 personer som varit akut hemlösa fått bostad. Det har varit framgångsrikt säger Marina Johansson (S) kommunalråd och ordförande i socialresursnämnden.

- Det är upp mot 90% som lyckats bo kvar med det stödet man får. Det är dubbla det resultat vi såg förut när man var tvungen att kvalificera sig för att få en bostad.

Marina Johansson (S) berättar att den strategi som staden antog förra året innebär att man ska bygga fler bostäder och samarbete med privata bostadsbolag.

- Bara i år så behöver vi 20 nya bostäder och nu måste vi tillsammans kraftsamla med andra för att lyckas med handlingsplanen för att minska hemlösheten i staden. 

Förra året var mer än 800 göteborgare akut hemlösa. Målet med Bostad först är att det ska finnas totalt 100 bostäder 2018 till det här ändamålet.

Hans Olov som för dagen säljer Faktum-tidningen inne i Nordstan är försiktigt positiv till projektet.

- Det låter ju bra, men samtidigt så måste man lösa bostad åt de nysvenskar som kommer nu och dom måste man också hjälpa.