ABF utesluter Turkiska riksförbundet

1:37 min

ABF i Stockholm stöttar sitt centrala förbund i beslutet att stänga av Turkiska Riksförbundet efter att förbundets vice ordförande uttalat hot mot armenier vid ett hot på Sergels torg.

– Vi tycker det är bra att förbundet tagit det här beslutet och värnar hela förbundets grundläggande värderingar som är målet för arbetet och vi har tittat och då ser vi att vi haft tre cirkelarrangemang med dem under 2015 som vi inte har haft anledning att avvisa, säger Håkan Wiclander som är studieombudsman på ABF Stockholm.

ABF tänker sparka ut medlemmen Turkiska riksförbundet. Detta efter den vice ordföranden i förbundet Barbaros Leylani hårt kritiserade uttalanden om armenier i ett tal på Sergels torg i lördags. Han sa då bland annat att de armeniska hundarna bör akta sig och död åt de armeniska hundarna. Han har avgått som vice ordförande för Turkiska riksförbundet.

Förbundet står inte bakom Barbaros Leylanis uttalanden och tycker det är synd att organisationen med 13 000 medlemmar ska straffas för vad en person har sagt.

– Våra lokalföreningar brukar använda deras lokaler för att ge tillexempel läxhjälp och nu kommer de stå utan lokaler, säger Yasin Ipek som är sekreterare för Turkiska riksförbundet

Håkan Wiclander på ABF i Stockholm säger att även om ABF centralt tar avstånd från Turkiska riksförbundet är organisationen inte brännmärkt för all framtid.

– Nu kommer ju förbundet avisa Turkiska riksförbundet som medlem. Det innebär att när vi får en påstötning om något enskilt arrangemang kommer vi vara noggranna men det är inte så att de är brännmärkta för alltid, säger Håkan Wiclander.