Nitton anmälda hatbrott - noll åtal

3:00 min

P4 Gotlands granskning av hatbrott på Gotland visar att ingen av de polisanmälningar som gjordes 2015 gick till åtal. Trots att det funnits vittnen och filmer.

Hjälp oss berätta! Eposta eller tagga #rasismenpågotland i sociala medier

På en snabbmatsrestaurang sent på natten i december 2013 blev Didier Monkato bland annat kallad "jävla neger" flera gånger av två unga män och det ledde till slagsmål och att han blev misshandlad.

Så står det i den polisanmälan han gjorde. Sen tog det ett och ett halvt år innan de misstänkta förhördes. I september 2015 lades förundersökningen ned.

– Det känns för jävligt, jobbigt. Man vet inte vad man ska göra, säger Didier Monkato.

I åklagarens beslut står det att det inte gick att bevisa att de misstänkta gjort sig skyldiga till brott.

– Hela systemet känns helt fel. Polisen hade allt, bevis, vittnen. Det var helt otroligt att höra att det läggs ned, säger Didier.

Av de senaste tre årens 51 anmälningar om hatbrott på Gotland har bara ett fall lett till åtal och att åtalade dömts, trots att polisen ska prioritera hatbrott.

Nitton anmälningar på Gotland 2015 om hatbrott

Ett problem är att det ibland saknas vittnen, att det är en ord-mot-ord-situation eller att den misstänkte inte är identifierad. Men i ett av de fall som lades ned fanns det både vittnen, filmer och en omhändertagen man.

– Islam, Islam.. Dra åt helvete..

På en annan snabbmatsrestaurang en måndagskväll i juli är en påverkad man hotfull och säger rasistiska saker riktade mot en man med utländsk härkomst. Mannen gjorde också hitlerhälsning och sa sieg heil.

Polisen anmälde mannen för hets mot folkgrupp. Men förundersökningen lades ned nu i mars, åtta månader senare.

Louise Ruthström filmade händelsen med sin mobiltelefon.

– Jag tycker att det är hemskt. Där fanns det bevismaterial och jag har svårt att förstå varför det läggs ned, säger Louise.

Den som lade ned förundersökningen var Annika Lille, åklagare på Norrorts åklagarkammare i Stockholm. Enligt henne var anledningen att det var för få inne på snabbmatsrestaurangen som hörde och såg händelsen för att det skulle handla om hets mot folkgrupp.

– Det krävs att det som kan utgöra hets mot folkgrupp ska spridas. Och det ska spridas, inte bara till ett fåtal personer, utan det ska spridas till allmänheten, säger Annika Lille.

Om mannen med utländsk härkomst själv hade anmält händelsen hade det kunnat vara ett brott som till exempel förolämpning, säger hon.

Då hade Louise Ruthströms filmer kunnat användas som bevis.

– Det är egentligen väldigt märkligt. Det spelar väl ingen roll om det är en person eller om det är tio som får höra det här. Det tycker inte jag ska spela någon roll i alla fall, säger Louise Ruthström.

Några andra hatbrott som polisanmäldes 2015 som inte gått till åtal och där förundersökningen lagts ned:

En gravid kvinna som tiggde utanför en livsmedelsbutik i Visby sparkades i sidan av magen av en äldre man.

En man blev kallad "jävla blatte" inne i en livsmedelsbutik i Slite. Mannen hotades också med kniv och orden "jag kommer att döda dig om du inte flyttar härifrån".

En man i Roma har trakasserats av en granne vid flera tillfällen med rasistiska påhopp och hot om våld.

Ett härbärge i Västerhejde där människor som tigger bodde angreps vid flera tillfällen.

Rasistisk dekal på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

I början av januari 2016 besköts asylboendet i Kneippbyn.