Virke och kanoner från Mars ska bevaras för framtiden

0:56 min

Nu ska de delar av skeppet Mars som visats upp på Västerviks museum konserveras. Det är virke från 1500-talsskeppet och kanoner som ska konserveras så att de klarar framtiden.

Ebba Phillips som är konservator står i det stora kar där delarna legat i vatten sedan de plockades upp från havets botten.

– Inom två månader ska de transporteras till Göteborg. Där ska vi behandla både träet och de här bronskanonerna som ligger här.

Kommer ni göra så det ser ut som nyskick?

– Nej nyskick kommer det aldrig bli. Vi försöker bevara allt som finns så gott det finns. Framför allt när det gäller trä att man behandlar det så det inte krymper när det torkar. För tanken är att det ska tillbaka hit till Västervik och ställas ut på museet igen.

Den här konserveringen kommer ta flera år. Ebba Phillips räknar med att det tar fyra år innan hon är klar. Ett jobb som kräver tålamod

– Det är jätteroligt sådant här tycker jag. Fyra år är inte så lång tid egentligen.

Det Ebba Phillips gör nu är att förbereda föremålen. Tanken där de legat har tömts på vatten, även om man hela tiden blöter virket. Hon har också tagit prover på träet för att se vad man behöver göra. När allt är klart så kommer föremålen tillbaka till Västervik, redo att klara tidens tand, men utan att de ser särskilt mycket annorlunda ut.

– Det kommer nog se ut ungefär så här. Träet kommer vara väldigt mycket ljusare eftersom det är mörkt när det är vattendränkt.  Man kommer väl se att det är bränt lite tydligare för att färgkontrasterna blir lite tydligare. Och bronskanonerna kommer att vara renare, nu är de ganska fläckiga.