Festivalerna tänker på terrorhotet

Terrordåden i Paris påverkar säkerhetsarbetet på flera av Sveriges största musikfestivaler. Eventuella terrorhot har däremot funnits med i säkerhetsarbetet kring Bråvallafestivalen sedan starten.

– Det kom så nära eftersom det som hände där var i en konsertlokal, säger Joakim Lundgren på Way out West-arrangören Luger.

Eventuella terrorhot har däremot funnits med i säkerhetsarbetet kring Bråvallafestivalen i Norrköping sedan starten, berättar Niklas Westergren, marknadschef på Bråvalla-arrangören FKP Scorpio Sverige:

– Det har funnits med hela tiden. Vi spelar på en internationell arena och måste tyvärr tänka på allt.

Han beskriver säkerheten kring festivalen som rigorös och säger att organisationen hela tiden lyssnar av samtiden och ser över sina rutiner för att hålla säkerhetstänket à jour.

– Det är ofta ganska svårt att säga vad man gör i sådana situationer eftersom allt ju inte ska vara offentligt. Men vi har en superstor säkerhetsorganisation, säger Niklas Westergren.

Live Nation, som bland annat arrangerar Summerburst i Stockholm och Göteborg, har höjt säkerheten efter terrorattackerna i Paris i november fjol. Då dödades bland andra 89 personer i konsertlokalen Bataclan under en spelning med bandet Eagles of Death Metal.

– Säkerhetsfrågan är inte ny efter Paris, den har alltid varit högsta prioritet, men i och med att det var en konsertlokal som drabbades är det klart att det påverkat oss, säger Kristofer Åkesson, pressansvarig på Live Nation.

Dialogen med relevanta myndigheter, som polisen, pågår ständigt och intensifieras före och under evenemangen. Och till viss del har den förändrats i och med ett förhöjt terrorhot, enligt Åkesson.

– Terrorbiten har kommit närmare vår verksamhet och sättet vi ser på säkerheten, som har tagit en annan form i den mån att vi har höjt säkerhetsnivån.

Han understryker dock att det inte finns någon hotbild mot Summerburst - precis som Lugers marknadschef Joakim Skoglund gör vad gäller Way out West i Göteborg.

– Men säkerheten är alltid, alltid vår högsta prio på alla evenemang som vi gör, säger Joakim Skoglund.

Händelserna i Paris har påverkat säkerheten även för festivalen i Slottsskogen, berättar han.

– Vi har gjort en generell höjning av säkerhetsnivån. Helt klart. Men just av säkerhetsskäl så går vi inte in på några exempel på hur den höjningen tar form.

På Roskildefestivalen i Danmark ska volontärer tackla terrorhotet genom att hitta "misstänkta personer". Det är främst frivilliga som står för säkerheten på festivalen, och nu ska de få gå en kurs hos danska säkerhetspolisen (PET), rapporterar DR P4 Köpenhamn.

– Vi har ett bra samarbete med PET, som kan se till att våra volontärer vet hur man ska reagera om man upplever något som avviker från det normala, säger Roskildes säkerhetschef Morten Therkildsen till DR.

Även han understryker dock att säkerhetshotet inte är större än tidigare år.