Vårdpersonal behöver fråga om könsstympning

2:41 min

Vårdpersonalen behöver hjälp i att bli bättre på att våga ställa frågor om könsstympning, säger landstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M).

Vårdpersonalen måste få hjälp att bli bättre på att våga fråga, menar Ljungberg Schött, med anledning av att det görs få anmälningar till Stockholmspolisen.

– Det är en svår fråga att ställa till en mamma som är där med sitt barn, eller en pappa som är där med sitt barn. Där behöver man ha en stor erfarenhet. Man behöver veta hur man formulerar frågan för att inte skada, inte göra illa. För det är ju inte det man vill, säger Marie Ljungberg Schött.

Enligt landstingsrådet gäller det att hitta tillfällen att ställa frågan så ofta så att den kommer av sig själv mitt i ett sammanhang. Från politiskt håll vill Ljungberg Schött prata mer om saken, lyfta fram goda exempel och stötta personalen i att våga fråga. Att skjuta till mer pengar är inte en lösning i det här sammanhanget.

– Problemet är: hur hittar vi de här kvinnorna, säger Marie Ljungberg Schött.

Beräkningar från Socialstyrelsen säger att det i dagsläget är 19 000 unga kvinnor i landet som riskerar att bli könsstympade.