Landskrona

Tar grepp mot näthatet

4:09 min

Kränkningarna på nätet ökar bland barn och ungdomar. Samtidigt är många vuxna lyckligt ovetande. Det vill man ändra på i Landskrona.

" Du är så ful, att du inte bara dör. Att sådana som du får finnas. Hatar dig".

Orden är hämtade från en ASK-sida på nätet. Och det här är bara ett exempel av alla kränkningar som kan förekomma på nätet, som är vardag för allt fler barn och ungdomar. I Landskrona gjordes nyligen en enkätundersökningen bland skolelever. Av 600 elever uppgav 30 procent att de blir kränkta på nätet, varje vecka.

Elin Manglind går i nian i Landskrona. För inte alls länge sedan var hon utsatt för just näthat under en längre period. För henne blev räddningen att våga berätta.

– Jag pratade med min kurator och vi hjälptes åt att ta tag i de här personerna, och säga att det här är inte okej det ni skriver till mig via nätet. Tror de fick mer förståelse vad de faktiskt höll på med. Att det de skrev sårar. De blev bättre ganska fort efter det, säger hon.

Hennes råd är att våga prata.

– Prata med era föräldrar, prata med kurator eller någon annan vuxen som kan säga till de här personerna. Så man inte bär det själv. Det blir för tungt till slut.

Elin Manglind har tillsammans med sina skolkompisar Anders Kullenberg och Wiktor Gygier varit delaktig i ett projekt i Landskrona som ska få vuxna mer medvetna om kränkningar på nätet. På sajten www.snackaomhat.se kan föräldrar och andra vuxna anmäla sig och få information om hur kränkningar sker och om vad man kan göra åt det som vuxen.

Föräldrarna kan också prenumerera på en SMS-tjänst där de kan få känna på hur det är att få kränkningar i sin mobil. Meddelanden som är hämtade ur verkligheten.

De ansvariga i kommunen hoppas att projektet ska förebygga genom att betona föräldrarnas viktiga roll; att finnas där och agera, när den drabbade unga väl vågar prata.

– Föräldrarna är jätteviktiga. Om jag skulle drabbas igen skulle jag direkt prata med mina föräldrar, jag vet att de skulle hjälpa mig, säger Anders Kullenberg, som också går i nian i Landskrona och varit delaktig i projektet.