Festivalpersonal utbildas i att upptäcka sextrakasserier

0:51 min

Personal på festivaler i Göteborg ska utbildas i att uppfatta sexuella trakasserier, enligt ett förslag från kommunen. Detta i spåren av händelserna i bland annat Köln och Kungsträdgården.

Snart kan alla som vill arrangera en festival i Göteborg behöva se till att deras personal går på en föreläsning med syfte att lära sig uppfatta om en gäst utsätts för sexuella trakasserier eller ofredanden och hur man ska hantera detta.

– Den kommer handla om att man ska lära sig att identifiera riskmiljöer eller riskområden. Det kan vara allt ifrån ljussättning till musikval. Sedan kommer det också handla om att förebygga. Det är jätteviktigt att vi är på tårna och förebygger den här företeelsen innan det blir ett problem, säger Annelie Silvander chef för kommunens tillståndsenhet.

Det är kommunens Social resursförvaltning som föreslår utbildningen på uppdrag av de rödgröna politikerna, detta i spåren av händelserna i Köln och Kungsträdgården som startade en debatt om sexuella övergepp vid offentliga arrangemang.

Föreläsningarna ska vara öppna för all personal oavsett om de serverar eller bara är volontärer och bli ett obligatoriskt moment vid ansökan om att få anordna en festival med alkoholtillstånd.

I nästa vecka tar nämnden beslut om förslaget.