Sjukvård

Hälsocentralen i Funäsdalen klarar sig utan stafettpersonal

4:24 min

Kostnaderna för stafettpersonal ökar hela tiden inom Region JH. Men det finns undantag. Funäsdalens hälsocentral behöver inte bemanningspersonal.

Det beror bland annat på bra arbetsmiljö som bygger på att personalen fått vara med och bestämma hur de ska arbeta, ett nytt flöde inom vården som innebär att telefontiderna tagits bort och att Funäsdalen satsar mycket på ny teknik. Bland annat har de nyligen köpt in en ultraljudsmaskin och ett nytt mikroskåp på väg att införskaffas.

Personalen på Funäsdalens hälsocentral får vara med och påverka hur ny teknik ska användas. Även Marcus Runsvik Nordstrand som är vikarie efter att precis gjort en AT-tjänstgöring i Funäsdalen. Det är en av sakerna som gjort hälsocentralen populär.

– Det gör mitt arbete roligare och jag blir bättre på det jag gör, säger Marcus Runsvik Nordstrand.

Han liksom flera andra pratar om är den goda stämningen, vilket gör att många söker sig dit. Oskar Jakus är ST-läkare och gör en del av sin arbetspraktik i Funäsdalen.

– Det är härliga arbetskamrater och trevliga patienter. Det är lärorikt, säger han.

Maria Carlund är verksamhetschef i Funäsdalen. Hon tillsammans med personalen har ändrat vårdflödet. De har ingen telefontid. I stället går patienterna till hälsocentralen direkt.

– Vi gör en medicins bedömning av alla som kommer. Alla får träffa en sjuksköterska som första person, säger Maria Carlund. 

Tännäsborna Inger och Per-Martin Olofsson tycker systemet är bra:

– Det är jättebra att man kan komma hit och få behandling direkt utan att behöva ringa.

Funäsdalens Hälsocentral har inte haft svårt att rekrytera läkarvikarier. Distriktläkare Magnus Dyborn förklarar varför.

– Distriktsläkarsystemet har gått i stå på många ställen i Sverige. Men här behåller vi den intensionen som finns inom distriktsläkarjobbets inriktning - att vara nära patienten i olika sjukdomstillstånd, säger han.

Funäsdalen behöver inte anlita stafettläkare. Det gör att de kan satsa i stället.

– Just för att vi inte har behövt bemanningsläkare så har det också gett oss ett större ekonomiskt utrymme att bemanna upp med andra kategorier. Det gör att det blir en helt annan arbetsbelastning. Det finns en bättre grogrund för att bygga upp en bra verksamhet, säger Maria Carlund.

Magnus Dyborn tycker att andra hälsocentraler har mycket att lära sig av Funäsdalen.

– Vi måste låta doktorn återigen vara en doktor. Vi måste bli mer styrande i hur jobbet ska se ut. Just nu är vi lite i andra, tredje vagnen, säger han.