Årlig litteraturvecka drar igång på södra Öland

1:42 min

Satsningen på en litteraturvecka är ett steg mot Mörbylånga kommuns mål att bli en ledande kulturkommun. Litteraturveckan ska återkomma varje år runt Världsbokdagen.

Lördag 16 april är det premiär för den allra första Litteraturveckan i Mörbylånga kommun.

– Vi har fått ihop ett bra program med Barbro Lindgren som klipper bandet till exempel, berättar Kristina Jeppsson, kommunens kultursamordnare.

Invigningen av den första Litteraturveckan samordnas nämligen med invigningen av det nya biblioteket i Ölands Köpstad i Färjestaden, så i år satsar man extra stort.

Förutom att Barbro Lindgren klipper bandet kommer poeten och författaren Bob Hansson och läser ur sin nya diktsamling, Tove Folkesson uppträder tillsammans med musikgruppen Tumult, det blir sagostundsteater för barnen och de båda Ölandsförfattarna Margit Friberg och Anna Rydstedt uppmärksammas på olika sätt.

Runt om på södra ön arrangeras sedan konserter, barnteater, författarmöten för både barn och vuxna och filmvisning på olika bibliotek i kommunen under hela veckan som kommer.

Ylva Magnusson har gjort en dokumentärfilm om poeten Anna Rydstedt som ska visas på biblioteket i Degerhamn.

Med hjälp av bilder från poetens egna fotoalbum, poetens egna inläsningar och intervjuer med kollegorna Lennart Sjögren och Nina Södergren och dottersonen Rudolf Rydstedt, bygger hon en halvtimmes lång berättelse om en ung kvinna från ett lantbruk på södra Öland.

En kvinna som växte upp med en ensamstående mor på ett lantbruk där det fanns en ambition att utbilda sig och lära sig om världen, som tog sig in i de akademiska kretsarna i Lund och som ville bli präst i en tid då det var omöjligt för kvinnor.

– Jag har tänkt att man ska bli nyfiken på Anna, säger Ylva Magnusson till P4 Kalmar.