Tsipras söker stöd i Paris och Bryssel

1:37 min

Greklands premiärminister Alexis Tsipras är ute på en tvådagarsturné i Europa för att försöka snabba på förhandlingarna med landets långivare. Den grekiska regeringen vill till varje pris undvika en upprepning av förra årets kaos då segdragna förhandlingar var nära att tvinga Grekland ur eurozonen.

I tisdags lämnade representanter för de internationella långivarna Aten utan att ha kommit överens med Greklands regering om hur man ska leva upp till avtalet från i somras - då Grekland utlovades ett nytt stort nödlån i utbyte mot besparingar och ekonomiska reformer.

Bland annat är man fortfarande inte överens om pensioner och skatter.

I går reste premiärminister Alexis Tsipras oväntat till Paris för ett möte med Frankrikes president François Hollande och i dag fortsatte han till Strasbourg och EU-parlamentets talman Martin Schulz i ett försök att vinna stöd, inte minst i förhållande till Internationella valutafonden (IMF) som ställer hårdare krav på reformer än vad EU gör. Vore det inte för oenigheten mellan långivarna skulle en uppgörelse redan vara nådd, är det grekiska budskapet.

Möjligen som ett medel att sätta press på långivarna har nu Greklands regering meddelat att man utan att vara överens med långivarna tänker lägga fram reformförslag på skatte- och pensionsområdet till landets parlament redan nästa vecka.

I ett inlägg på mikrobloggen Twitter skrev premiärminister Tsipras i dag att "rätten hos en vald regering att själv välja hur man når överenskomna mål är en fråga om demokrati och suveränitet."

För den vänsterledda regeringen är frågan om ytterligare försämringar för landets pensionärer och skattebetalare mycket känslig och demonstrationer och strejker hålls nästan varje vecka runt om i Grekland. Samtidigt är regeringen rädd för att förhandlingarna ska dra ut på tiden med risk för att återupprepa fjolårets kris som var nära att sluta med att Grekland åkte ur eurozonen. Senast i juli i år behöver Grekland mer pengar från långivarna för att kunna betala sina skulder.

Johanna Melén
johana.melen@sverigesradio.se