Malmö

Sittprotesterar - för ett träd

1:57 min

Ett kastanjeträd väcker starka känslor i Malmö. Sedan i morse sittprotesterar Johanna Björk vid en tomt i Rörsjöstaden.


Johanna Björk sitter på trottoaren under en pampig hästkastanj i Rörsjöstaden i Malmö. Träden på tomten ska huggas ner, men fällningen av kastanjeträdet har pausats, eftersom Johanna riskerar att få grenar i huvudet.

Johanna Björk hörde om trädfällningen på sociala medier, och beslutade sig för att sätta stopp för den. Hon tycker det är viktigt att bevara grönskan i Malmö.

– Världen går inte under om det här trädet huggs ner, men det är symboliskt viktigt, för att om vi hugger ner träd efter träd kommer vi till slut stå tomhänta. Vi kommer förlora allt vi känner och älskar och det är tragiskt.

Det är byggbolaget Peab som ska fälla träden på tomten i Rörsjöstaden. Att de nu har tvingats pausa sitt arbete verkar inte populärt.

– Jag har fått arga blickar och de har blängt på mig, men annars har vi inte utbytt någon typ av kontakt. Men det handlar inte om dem och mig, det handlar om någonting större.

Hur länge sitter du kvar här?
– Jag hoppas att jag kan sitta så länge som det krävs. Om de kommer hit på någon oväntad timme och bara hugger ner alltihop, då har de inte fått göra det ifred i alla fall. Utan vi har kämpat emot det och det är värt något.