Frivilliga skräpplockare rensar upp efter badgäster

1:08 min

Plastflaskor, trasiga stolar, spruckna hinkar, däck, grillar och påsar, påsar,påsar. Allt det här är vardagsmat för den som ger sig ut för att städa på badplatser.

Follingbo kalkbrott är bland de mer populära badställena för Visbybor. Den ideella skräpplockaren Robert Johnman tycker att det är ett både skitigt och bra exempel på hur gotlänningar glömmer att bry sig om hur det ser ut på platsen de lämnar efter att ha solat, badat, fikat eller campat. Han har tillsammans med sin fru samlat ihop 1,6 kubikmeter skräp som de hittat runt omkring kalkbrottet.

Magnus Lindby som arrenderar marken vid Follingbo kalkbrott planerar att lägga upp vallar vid infarterna till kalkbrottet för att försvåra för bilister att köra in sina bilar. En minskad biltrafik hoppas han ska resultera i minskad nedskräpning. 

-Ändå är det inte riktigt vår än. Blir det bara varmare så blir det ännu värre, säger han. 

Hästägare har fått klagomål från badgäster att de skulle vara en bidragande faktor till nedskräpningen. Robert och Magnus håller inte med.

-Vi ser hellre hästskit än människoskit, säger Robert.

Magnus har inga problem med att folk kommer till kalkbrottet och badar, men ser gärna att de tar med sitt skräp därifrån.

-Ansvaret faller tyvärr alltid på ägarna, det hade varit tråkigt att behöva stänga ett sånt här område, säger han.

Enheten för miljö- och hälsoskydd ser nedskräpning som ett stort problem som dessutom ökar. Där säger de att anmälningarna har blivit fler.

När de hittar bevis för vem nedskräparen är, i form av brev med namn eller liknande, så görs en anmälan. 

Anmälan hamnar sedan på polisens bord. Hans Thulin som är miljöbrottsutredare i Visby säger att det är ett svårutrett brott.

 - Straffet för nedskräpning är böter eller upp till ett års fängelse, säger han.

Till skillnad från skräpplockaren Robert Johnman och Enheten för miljö- och hälsoskydd, så ser inte Hans Thulin nedskräpning som ett stort problem.

- Så stor är inte omfattningen av nedskräpningen här. Jag tycker folk sköter sig ganska bra, säger han.