Ekholm och Li Fen missade säkra OS-biljett

De svenska pingisdamerna får en lång väg om de ska kvala in till OS i Halmstad.

Ingen av de tre svenskorna klarade att ta en OS-plats på torsdagen.

Nu återstår två tuffa dagar och flera matcher i kampen om de två sista OS-platserna.

Åtta OS-platser stod på spel i Halmstad Arena på torsdagen. Förra Europamästarinnan Li Fen var närmast av svenskorna. Men i sin tredje match, där en OS-plats stod på spel, åkte hon på en rejäl utklassning. En annan ex-kinesiska, Polens Li Qian, vann i fyra raka set med 11-5, 11-2, 11-7, 11-4.

– Jag spelade mycket dåligt. Hon hade bra skruv och attack på forehand. Jag hade ingen chans, hann inte med, sade en sliten Li Fen.

I sina två tidigare matcher var det en helt annan Li Fen. Men en matchotränad Li Fen, som länge hämmats av en överansträngd armbåge, tröttnade när det gällde.

Tufft program

– Tre matcher på en dag är för mycket, sade hon, medveten om att hon har fyra matcher kvar om hon vill knipa en OS-plats i återkvalet.

– Vi får se hur hennes arm är nu. Hon var nog tagen av att det här var sista steget för att ta sig till OS också, sade damkaptenen Thomas von Scheele.

Matilda Ekholms chans att ta sig till OS minskade då hon föll i det andra av de tre stegen fram till en OS-plats, med 1-4 mot tjeckiskan Iveta Vacenovska.

För henne och tredjesvenskan Linda Bergström, som föll direkt mot Li Xiu, Frankrike, väntar fem matcher om de når ända fram till en OS-plats.

– Rio känns i hela hallen, det är svårt att tänka bort, säger Ekholm, som var kvalificerad både 2008 och 2012, men inte fick någon OS-biljett av Sverige olympiska kommitté.

Chansen i lag

Både Li Fen och Matilda Ekholm har chans att kvalificera sig till OS med sin ranking. Men det gäller också att leva upp till SOK:s krav på att kunna fajtas om en åttondeplats individuellt.

Chansen finns också att nå OS med ett lag. Men lagrankningen bygger på singelrankningen, så individuella insatser är viktiga. Sverige behöver avancera ett par placeringar på lagrankningen för att nå Rio-spel.