Kaplan om middagen med turkiska extremister

11 min

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) fick i Studio Ett svara på frågor om hans mycket kritiserade middag med turkiska högerextremister.

Mehmet Kaplan har i Studio Ett berättat om upplägget för den kritiserade middagen:

Enligt Kaplan var det en tillställning som arrangeras varje år av organisationer och privatpersoner varje kväll under Ramadan, där man bryter fastan tillsammans.

– Vid mitt bord satt det inga personer som hade konstiga åsikter. Men vid ett av de andra borden satt det en person som sedan har avgått från turkiska riksförbundets styrelse. Och någon annan som jag har fått förklarat att står för en organisation som står väldigt lång åt höger och som jag inte har någonting gemensamt med vare sig ideologiskt eller personligt.

Kaplan säger sig att han inte visste vilka som var bjudna. Långt senare insåg Kaplan vilka som var med på middagen. När han insåg att det var en representant blev Kaplan förfärad.

– Jag har stått hela mitt politiska liv för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde och faktiskt kämpat mot extremism.

Det var en stor lokal med ett 50-tal inbjudna, berättar Mehmet Kaplan. Att Barbaros Leylani som i ett tal på Sergels torg nyligen uppmanade till död åt armenier, fick avgå tycker Kaplan är bra.

Om sitt eget beteende säger Kaplan.

–Jag hade inte varit på tillställningen om jag hade vetat vem som har varit där.

Kaplan lovar att vara mera noga i framtiden. Men det är ibland svårt att veta vilka exakt som är med.

Mehmet Kaplan berättar att han har träffat statsministern Stefan Löfven vid regeringssammanträde idag. Löfven har gått genom med Kaplan vad som har hänt.

– Vi var överens om att det är viktigt att varje statsråd måste veta exakt vad det är för tillställning och att man är försiktig när det gäller den typen av offentliga tillställningar.

Kaplan betonade att han kommer att ändra sina rutiner i frågan och betonade att han delar åsikter och värdegrunder med de turkiska gröna.