Svenska Fotbollförbundets egna kapital urholkas

3:49 min

Svenska Fotbollförbundets egna kapital sinar. Senaste året gick förbundet back med 42 miljoner kronor.

– Friends Arena har varit ett sänke för förbundets ekonomi. Tittar på årsredovisningen har förbundet inte varit så här fattigt sedan 2003, säger Claes Aronsson, ekonomireporter på Sveriges Radio.

I går kunde Radiosporten berätta om att nationalarenan för fotboll, Friends Arena, gjorde en jätteförlust för 2015. 268 884 000 kronor för att vara exakt.

En förlust som Svenska Fotbollförbundet och de andra ägarna nu måste täcka.

I och för sig är det bara 20 miljoner kronor av den totala förlusten på 269 miljoner som förbundet måste svälja.

Gick back 42 miljoner

Men förbundets egna kapital är på väg att urholkas. Senaste året har man gått back med 42 miljoner, vilket innebär att kapitalet minskat från 153 miljoner kronor till 111 miljoner kronor från 2014 till 2015.

Läs mer om de ekonomiska siffrorna kring arenan här

Ekonomireporter Claes Aronsson menar att en stor förklaring till förbundets dåliga ekonomi är Nationalarenan i Solna.

– Förlusten ifjol är till och med lite högre än 2014. Det trots att förbundet lämnat över driften till franska bolaget Lagardère. Det tyder på att Lagardère ännu inte fått arenan att gå plus minus noll. Man kan dessutom se att Lagardère har ett bra hyreskontrakt med förbundet och övriga ägarna, vilket gör att hela försluten som det ser ut fortfarande hamnar hos förbundet och de andra, säger Aronsson.

”Klarar sig två år till”

Förbundet har även använt sig av en särskild underskottstäckande fond som från början var på 100 miljoner kronor. Där finns nu bara 40 miljoner kronor kvar, pengar som snart kan vara förlorade.

– Förbundet har en plan på att man ska använda 20 miljoner kronor om året för att täcka förlusten, men det kommer inte räcka. Då måste andra gå i och hjälpa till. De klarar sig nog två år till med den plan de har. Men fortsätter förlusterna krävs en ny krishantering för att rädda förbundet från det här, säger Claes Aronsson.

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är dock inte orolig för att pengarna fortsätter att försvinna.

– Det har varit ett par tuffa år, men jag är övertygad om att vi ser ett ljus i tunneln här, säger han till Radiosporten och fortsätter:

”Sover inte dåligt”

– Vi har full kontroll på det här och känner oss trygga. Det är inget som gör att vi sover dåligt om nätterna. 

Vad ser du för indicier för att det ska bli bättre på intäktssidan?

– Indicierna är väl att nuvarande driftoperatören har nu kommit in i full verksamhet för första gången under det här året. Det är första gången i Sverige som man sätter igång en sådan här stor arena.