Kraftig ökning av kortbedrägerier

2:11 min

Under årets första tre månader har det kommit in dubbelt så många anmälningar om kortbedrägerier jämfört med förra året, enligt polisen.

Den kraftiga ökningen beror på flera stora dataintrång förra året, där kortuppgifter kommits över och sedan sålts vidare, enligt polisen.

– En uppgång på 100 procent jämfört med samma period förra året, det har jag aldrig varit med om tidigare. Då ska man komma ihåg att uppgången för den här typen av brott, redan mellan 2014 och 2015 var 60 procent. Så ökningen är lavinartad, säger förundersökningsledaren Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Under årets första tre månader fick polisen in drygt 25 000 anmälningar om datorbedrägerier, vilket är alltså är dubbelt så många som under samma period förra året. Anmälningarna handlar nästan uteslutande om kort eller kreditköp i någon annans namn, till största delen på internet.

– Du upptäcker det när du börjar få fakturor på varor som du inte beställt. Då måste du fundera på om du ska spärra ditt personnummer, ditt kort och naturligtvis också göra en polisanmälan, säger Jan Olsson.

Enligt polisen ligger stora dataintrång under förra året bakom den kraftiga ökningen av bedrägerierna. Dataintrång där kortuppgifter kommits över och sedan sålts vidare.

– Det finns uppskattningar om att det rör sig om en miljard dataposter som stulits och där delar är kortuppgifter. Därför är tillgängligheten på dom här uppgifterna extremt stor och priserna på dem sjunker, säger Jan Olsson.

Som enskild konsument är det i princip omöjligt att skydda sig mot den här typen av bedrägerier, säger han.

– Du kan inte skydda dig mot att ditt kort snappas upp vid ett dataintrång, det går inte. Däremot ska du generellt sett vara rädd om dina kortuppgifter, men det är kortutgivarnas ansvar att de har säkra produkter för dig som kund.

Hur du bankerna har skött det?

– Med tanke på den här ökningen och enorma inflödet av ärenden måste jag nog konstatera att det inte går så himla bra, säger Jan Olsson