Får statliga medel - har kopplingar till högerextremism

1:50 min

En polsk invandrarförening har en ungdomsgrupp i Stockholm med kopplingar till högerextrema rörelser i Sverige.

Invandrarföreningen Polska Kongressen - Sveriges största förening för polacker i Sverige - fick 2016 drygt 320 000 kronor i bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

I villkoren för bidraget står det att organisationerna måste vara "förenliga med principen om alla människors lika värde" och "respektera demokratins idéer".

Men i en av organisationens lokalföreningar i Stockholm, ungdomsgruppen Semper Fidelis - sällskapet för polska patrioter i Sverige, finns kopplingar till radikal nationalism.

På sin Facebook-sida varvar gruppen neutral information med främlingfientliga inlägg. Till exempel ett bildkollage på en mörkhyad man och en mus med texten: "Ahmed föddes i Sverige, därför är han svensk. Pip föddes i ett stall, därför är han en häst."

Medlemmar ur Semper Fidelis fanns också på plats i början av året på en motdemonstration mot regeringskritiska polska organisationen KOD utanför den polska ambassaden, med understöd av den rasideologiska aktivistgruppen Nordisk Ungdom. Demonstrationen uppmärksammas på Semper Fidelis Facebook-sida med bilder och filmer som beskriver KOD-demonstranterna som opatriotiska. En bild från demonstrationen får också pryda den rekryteringsbild som Semper Fidelis har lagt längst upp på sin sida.

Men kopplingarna mellan grupperna är flera.

Till exempel deltog Semper Fidelis ordförande tillsammans med Nordisk Ungdom i en motdemonstration mot Prideparaden förra sommaren, bara några månader innan han officiellt blev ordförande.

Men när P4 Stockholm når ordföranden säger han att demonstrationen utanför polska ambassaden inte arrangerades av Semper Fidelis, utan att han och andra medlemmar i ungdomsgruppen var där privat.

Han förklarar bildkollaget på gruppens Facebook-sida med att det var ett aprilskämt.

Inom Polska Kongressens andra lokalföreningar finns flera som är kritiska mot Semper fidelis. En av dem är Basia Mokrosinski, som är medlem i Polska Kvinnoföreningen.

– Hade jag inte läst det i en katolsk tidning som kommer ut i Göteborg, så skulle jag inte veta att just Semper Fidelis står under samma ledning som vi. De har rasistiska åsikter, de är rasister säger hon.

Anders Hagquist, kommunikationschef på MUCF, säger att sådan här aktivitet kan vara grund för att det statliga bidraget dras in.

– Man har när man fick bidraget också förbundit sig till de regler som gäller för bidraget. Följer man inte dem så blir man återbetalningsskyldig. Det här är skattemedel, så de ska inte gå till någonting annat än vad de verkligen ska gå till.