Gauguin vantrivdes i Danmark man påverkades ändå

1:49 min

Danmarks avtryck på Paul Gauguin är undervärderat. Det menar i alla fall Glyptoteket i Köpenhamn som nu visar en utställning om konstnären.

Gauguin hade ett minst sagt problematiskt förhållande till vårt grannland. Hans äktenskap med danska Mette förde honom till Danmark 1884, men han stannade bara ett halvår. Och hans uppfattning om Danmark kan rätt lätt sammanfattas.

- Gauguin skrev i ett brev en gång "jag hatar Danmark", säger Flemming Friborg, chef för Glyptoteket

Gauguin reagerade över hur man levde, vissa religiösa föreställningar och andra vaner. Dessutom tyckte han att konsten han såg i Danmark var hopplöst gammeldags.

Utställningen på Glyptoteket fokuserar nu inte specifikt på hans relation till Danmark utan på hans ständiga jakt efter "det primitiva", som ju förde honom halva jorden runt, mest berömt såklart hans resor till Tahiti. Och det han skildrade i målningarna behövde inte ha någonting med verkligheten att göra. Han var lite av en tidig samplare, han tog motiv och inspiration från olika håll som han stoppade in i verken. Han drog sig heller inte för att låna från kolleger. En målning han gjorde i Köpenhamn innehåller tex en figur ur en Pissarro-tavla.

Och i Danmark började han också så smått distansera sig från den impressionistiska stilen med de små penseldragen, menar Friborg.

- Han ville bort från de små fläckarna, de små byggstenarna som man gjorde bilderna av ( i impressionismen). Det gillade han inte längre. Den stiländring, sättet att förhålla sig bredare och friare till saker och ting, det gjorde han här.

David Richter