Politiker reagerar starkt på Syeds utvisning

2:19 min

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) vill nu lyfta frågan om arbetstillstånd hos EU-kommissionen.

Syed Latif från Bangladesh kom till Sverige för sex år sen. Efter att ha pluggat fick han arbete i Malmö där han nu jobbat i mer än ett år och sökt arbetstillstånd för att få stanna, men nu utvisas han.

Anledningen är att Migrationsdomstolen anser att jobbet inte har varit synligt för EU-medborgare vilket är ett krav. Det hade varit okej med Arbetsförmedlingens sajt eftersom jobbet också hade varit tillgängligt i europeiska jobbportalen Eures. Syed Latif fick istället jobbet via världens största jobbförmedlingssajt LinkedIn, men Migrationsdomstolen slår fast att han inte har bevisat att jobbet varit synligt för alla i EU.

Fredrick Federley, centerpartist och EU-parlamentariker, tycker att domstolen har gått för långt i sin bedömning och vill nu lyfta frågan hos EU-kommissionen.

– Man blir ju i det närmaste bestört. När människor är i Sverige, arbetar, betalar skatt hederligt och sen avvisas så blir det helt oförståeligt på alla sätt och vis, säger Fredrick Federley (C) som sitter i EU-parlamentet.

Federley har skickat en fråga till EU-kommissionen om lagen bakom Migrationsdomstolens beslut.

– Min förhoppning är att kommissionen ska klargöra. Jag ser att domstolen går mycket längre än vad som faktiskt står i direktiven och det får vansinniga konsekvenser.

Men här menar ju domstolen att han inte har lyckats bevisa och att det inte bara räcker att säga att LinkedIn är en sajt med många miljoner användare i världen?

– Det är ett ganska stort ansvar som domstolen lägger på en enskild människa och jag vet inte hur domstolen har tänkt sig att man ska bevisa olika saker på, säger Fredrick Federley.

Fredrik Malm (L) som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott kallar det för en märklig byråkratisk detalj.

– Jag skäms faktiskt också över om Sverige ska ta emot människor som kommer hit och engagerar sig så mycket som den här personen har gjort och sen ska vår byråkrati sätta stopp för det. Det är väldigt tråkigt och orimligt att det fungerar så.

– Det finns väldigt stelbenta regler kring arbetstillstånd och det handlar om EU-regler också. Det är viktigt att säkerställa att människor även på det sättet som det fungerar idag, kan ha möjlighet att arbeta i Sverige - även om man kommer från länder utanför Europa, säger Maria Ferm (MP), migrationspolitisk talesperson.

Claes Lindblom, rådman i Migrationsdomstolen, har inte velat vara med i radio och kommentera, utan hänvisar till själva domen. I ett mejl skriver han att det inte finns något utrymme för svenska domstolar än att iaktta det så kallade gemenskapsföreträdet som ligger bakom kravet på att tjänsten ska vara synlig för alla inom EU.

Ekot har försökt få en kommentar av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister. Han har avböjt genom sin pressekreterare Sofie Rudh som säger till TT att det här är gemensamma EU-regler som Sverige har åtagit sig att följa samt att detta inte är något som regeringen anser borde ändras.