Pär Gerell säkrade OS-biljett

2:41 min

Två svenska OS-platser stod på spel i Halmstad. Pär Gerell har lagt beslag på den ena. Det stod klart efter 11-7, 11-7, 8-11, 14-12, 11-5 mot Paul Drinkhall, Storbritannien.

– Det känns jättestort, det är det här man kämpat för hela säsongen. Och att få göra det på hemmaplan, säger Gerell till Radiosporten.

Pär Gerell var den av tre svenskar som höll hela vägen och knep en OS-plats i singel i Halmstad.

Den tredje segern, som innebar att han tog en av de åtta OS-platserna som stod på spel på torsdagen, kom i en sluggföreställning mot engelsmannen Paul Drinkhall.

Det var en tagen Pär Gerell som lyfte näven mot hemmapubliken i Halmstad Arena efter triumfen.

– Jag tänkte bara att jag kör på match för match och håller mig lugn, säger Gerell.

”Det här slår det mesta”

I första omgången spelade 33-rankade Pär Gerell bort belgaren Cedric Nuytinck med 4-0. Gerell tog sig sedan till en av de åtta finalerna om OS-platser efter en hård sjusetare mot Daniel Gorak, Polen. I skiljeset rann det snabbt i väg till klara 11-3 för Gerell, som hade flyt med både nätrullare och kantboll.

I det avgörande slaget mot Paul Drinkhall var Gerell kyligast i bollregnet. Han vann med 11-7, 11-7, 8-11, 14-12, 11-5.

Rio blir Gerells tredje OS.

– En av de skönaste känslorna jag varit med om. Det här slår det mesta, säger Gerell.

Att Sverige får med ett herrlag till OS var redan klart. Men av de tre svenskarna i OS-kvalet - Gerell, Kristian Karlsson och Mattias Karlsson - får bara två spela singel.

Återkval för övriga

För Kristian Karlsson och Mattias Karlsson väntar återkval med fem matcher om en av de två återstående OS-platserna i Halmstad ska erövras. På torsdagen delades merparten ut, åtta stycken.

En hostande Kristian Karlsson föll i sin första match mot slovenen Bojan Tokic. Och kompisen Mattias Karlssons förlust i andra matchen mot Wang Yang, Slovakien, gör att den högre världsrankade Kristian sannolikt har en av de två singelplatserna i OS.