Rättegång inleds mot man som planerade att göra bomb

2:04 min

20-åringen är misstänkt för förberedelse till terrorbrott efter att han laddat ner manualer och köpt tryckkokare och stålkulor.

– Det är ju naturligt på något sätt att det finns fler rättsfall eftersom vi också har så pass många individer som har kopplingar till terroristgrupper på olika sätt, antingen att de är medlem av, eller att de gett stöd till, och då blir det ju en naturlig effekt att vi kommer att se fler rättsfall och det kommer vi förmodligen se även under nästa år, säger terrorismforskaren Linus Gustafsson på Försvarshögskolan.

I rättegången som inleds i dag är en 20-årig man misstänkt för att ha planerat att bygga en bomb för ett självmordsdåd. Enligt åklagaren ska han bland annat ha laddat ner manualer och uppmaningar om att begå terrordåd från nätet - och ha köpt till exempel en tryckkokare och stålkulor.

Det var 20-åringens mamma som kontaktade säkerhetspolisen i januari och sa att hon var orolig för sonen, som enligt utredningen själv ska ha berättat för sin pappa att han ville spränga sig själv och de som var emot terrorgruppen islamiska staten.

Familjen har sedan tidigare haft kontakt med flera myndigheter eftersom man misstänkt att sonen ville resa till Syrien för att ansluta sig till islamiska staten, de anhöriga har uttryckt att sonen mår mycket dåligt och behöver hjälp av en psykolog.

Linus Gustafsson säger att det är viktigt i arbetet med att förebygga terrorism att stödet till anhöriga fungerar bra.

– Tittar man på de som lever nära de här personerna så är det de som lättast kan se att det sker en förändring i beteendet eller åsikter, och då är det viktigt att samhället kan stötta de anhöriga när de ropar på hjälp.

Den åtalade 20-åringen nekar och säger att han inte gjort något olagligt.