Rapport från ShipIt Day mellan public service-bolagen

Vinnaren av det återstartade Public Service-hacket blev Masod Saidi, med sin chat för Sveriges Radios publiceringssystem Isidor.
Det var en funktion som nog alla i publiken insåg värdet av, och det var bara några finslipningar från att kunna sättas i produktion.
Ett stort plus i kanten fick han för den humoristiska presentationen och för att alla i publiken inbjöds att testa chatten live.

I början av förra året så träffades tre utvecklare från de tre Public Service-bolagen: Karolina Wihed Nystrand (utvecklare och Scrum Master på Sveriges Radio), Anna Gomez (Systemutvecklare och Scrum Master på SVT) och David Lowe Larsson (Systemutvecklare och Team Lead på UR) för att diskutera möjligheten att ha ett hackathon tillsammans.
Vi bestämde oss för att använda formatet ShipIt Day som utvecklats av Atlassian och som innebär att man får 24 timmar att utveckla något användbart och (så gott som) levererbart, som sedan följs av presentation av alla projekt och röstning för att kora en vinnare.

Klockan 11 den 31 mars 2016 samlades vi i Studio 5 i Radiohuset och gick igenom de projekt som föreslagits under de två Brown bag-möten vi haft veckorna före ShipIt Day.
Grupper formades och projekten som valdes varierade från konkreta pitchar som 'transkribera poddar' till 'det skulle vara roligt att göra något men all låt-data vi har…'.

En del projekt ändrades även under dygnets gång - det projekt jag jobbade på till exempel handlade från början om att lägga till en visualisering av ljudströmmen man lyssnar på i Sveriges Radios spelare, men någon nämnde plötsligt att det ju skulle vara praktiskt att ha denna visualisering av alla våra ljudströmmar på en dashboard så att vi ser om någonting har gått fel - och plötsligt hade vi ett bättre och mer realistiskt mål och gjorde visualiseringen i spelaren till en trevlig bonus.
Även Masod som tog hem vinsten bytte inriktning -  han var från början med i ett team som förbättrade UR:s deploykedja, men bestämde sig för att istället utveckla en chatt till Isidor efter ungefär halva tiden.

Summan var ett väldigt lyckat hackathon med många projekt som man gärna vill se realiseras,och som definitivt gav mersmak.

Vi ses på PublicService ShipIt Day #2 i höst!