Gripenplan kan bli stående i verkstäder

1:40 min

En konflikt mellan cheferna som driver de militära flygverkstäderna och flygsäkerhetsinspektionen innebär att många plan kan bli ståendes på verkstäderna.

– Du får alltså inte lämna ut flygplanen från verkstäderna till produktion, säger flygsäkerhetsinspektör Anders Jansson.

Man riskerar alltså att lämna in planen på verkstaden och sen inte få ut dem?

– Ja, precis så.

Anledningen till att Försvarets Gripenplan sedan i tisdags inte får lämna Försvarets verkstäder i Såtenäs och Luleå, vars mekaniker underhåller de svenska stridsflygen, är att chefen för flygverkstäderna i höstas slog larm till Flygsäkerhetsinspektionen, försvarets kontrollorgan. Han kunde inte utföra sitt jobb menade han och inspektionen höll med. 

– Vi har sett att det här inte har varit helt klart internt mellan ledningen på Försvarets Materialverk, FMV, och chefen för Flygsäkerhetsinspektionen och där vill vi se att det är glasklart. Bollen ligger helt hos FMV, säger inspektören Anders Jansson.

Vad innebär det här för beredskapen?

– I praktiken ingenting. Egentligen ska flygvapenchefen få svara på det, men jag räknar kallt med att vi får de här svaren i närtid.

FMV ska nu svara Flygsäkerhetsinspektionen om hur de ska hantera kritiken organisationen fått. Enligt FMV: kommunikationschef Toni Eriksson kommer läget i flygverkstäderna att nu på måndag drabba tre färdigservade Gripenplan och ytterligare några plan veckan därpå.

– Det här är inget förhållande som kan hålla på hur länge som helst. Det här måste vi ordna upp. Vår syn är att det här inte är bra. Och andra sidan är det bra att det system vi har i Sverige faktiskt fungerar. Att de som är ansvariga kan trycka på stoppknappen.

När kan ni ge svar?

– Vi tror att vi kan klara av det här på någon vecka eller två, säger Toni Eriksson.