Svenskar tycker att nedskräpningen ökar

1:33 min

Sju av tio svenskar anser att nedskräpningen i landet har ökat, enligt en undersökning från SCB och organisationen Håll Sverige Rent.

Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, säger att siffrorna stämmer väl överens med de skräpmätningar som organisationen gjort runt om i landet.

– I år ser vi att det är ett trendbrott. Tidigare år har vi sett att nedskräpningen har minskat, men i år har det ökat. Det tycker vi är remarkabelt.

I årets Skräprapport har Statistiska centralbyrån och Håll sverige rent även undersökt hur svenskarna upplever nedskräpningen. 66 procent tycker att skräpet är ett problem i deras kommun.

Anledningen till att skräpet ökar är helt enkelt för att vi skräpar ner mer, menar Johanna Ragnartz.

– Det som har ökat mest är fimpar och snus, men det är generell nedskräpning också. Det är mycket plast. Det finns flera anledningar, dels att vi rör oss mer på stan, men det verkar också finnas ett mindre ansvarstagande för miljön.

Det är något som Jesper Nilsson har märkt när han är ute och promenerar.

– Man ser definitivt att det skräpas ner. Det är allt från plastpåsar till kvitton och vad folk brukar ha i fickorna, som trillar ut.

Louise Becker brukar städa upp.

– Jag brukar städa i min omgivning. Jag har plockat upp bananskal ganska många gånger. Jag tycker att folk ska plocka upp sitt eget skräp, där kan man ju börja.

Åsa Stenmark är forskare i avfallsfrågor på IVL, Svenska miljöinstitutet. Hon säger att skräpet på gatorna även ökar skräpet i haven.

– Det skräpet som man slänger på gatan tar ju vägen nånstans och förr eller senare hamnar det i vattendrag. Det är förstås en bidragande orsak till plastmängderna som vi ser i haven i dag.