Avtalsförsäkringar

Täcker förlust med personalens pengar

1:34 min

Miljardtals kronor betalas tillbaka till kommuner och landsting i Sverige från avtalsförsäkringarna som ger överskott när färre förtidspensioneras.

170 miljoner kronor fick kommuner och landsting i Västerbotten dela på förra året. 4,9 miljarder i hela landet.

– De anställda borde få nytta av de pengarna, tycker Håkan Nilsson som är fackförbundet Kommunals ordförande i Skellefteå.

Om du blir långtidssjuk, skadar dig på jobbet eller tar föräldraledigt och är anställd med kollektivavtal finns det chans att du kan få en slant från en avtalsförsäkring.

Den är en överenskommelse mellan arbetsgivare och fackförbund. På senare år har de gått med överskott, eftersom hela sjukförsäkringssystemet gjordes om 2008.

Förra året fick till exempel Skellefteå drygt 36 miljoner. De gick in i den allmänna kommunekonomin så att man slapp röda siffror i bokslutet, berättar kommunalrådet Andreas Löwenhöök.

Detsamma gäller landstingets 50 miljoner. Nordmaling gjorde som vid tidigare utbetalningar och tänkte på pensionerna med sina dryga 3 miljoner, berättar kommunchefen Helen Sundström Hetta.

– Det har vi använt till att lösa bort en del av pensionsskulden, det finns politiskt beslut på det.

En satsning på arbetsmiljön skulle vara win-win för alla parter, anser Kommunals Håkan Nilsson.

– Man skulle spara på sjukskrivningskostnader och våra medlemmar skulle kunna fortsätta jobba och få en bra arbetsmiljö.