Boken som ska stärka urfolks rättigheter

1:29 min

Förra veckan lanserades en bok om urfolksrättigheter inom internationell rätt. Syftet med boken är att lyfta fram urfolkens rätt på en juridisk basis. Författare är Mattias Åhrén, professor i rättsvetenskap vid Universitetet i Tromsö.

- Den ska föra in nytt blod i debatten och diskussionen om vad urfolksrättigheter är. Och att då förhoppningsvis också övertyga dom som behöver övertygas om att urfolk har de här rättigheterna som jag beskriver i boken enligt internationell rätt, säger författaren Mattias Åhrén som också är professor i same-, folk- och internationell rätt.

Under 10 års tid har manuskriptet till boken vuxit fram och den utgår ifrån Mattias Åhréns doktorsavhandling som han började skriva 2006. Boken Indigenous Peoples' Status in the International Legal System, går ut på att så enkelt som möjligt förklara vad urfolksrättigheter enligt internationell rätt går ut på, berättar Mattias Åhrén.

- Att man förstår att urfolk inklusive samerna har de här rättigheterna och att det bör komma till uttryck i lagstiftning och annan policy i förhållande till urfolk.

Boken som lanserades förra veckan ges ut av prestigefyllda akademiska förlaget Oxford University press. Vilket är betydelsefullt för Mattias Åhrén:

- Där får man ett visst stöd av att ett sådant förlag som Oxford University press har funnit boken god nog att publicera. Det är ändå en ganska ordentlig kvalitetssäkring som ligger bara i det.

Och med sin bok hoppas nu Mattias Åhrén kunna påverka politiker och andra beslutsfattare:

- Min förhoppning i slutändan är att de ska förändra saker och ting till det bättre på gräsrotsnivå. Att urfolksrättigheter ska bli respekterade, säger


 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio