Kanada

Kanada erkänner urfolk

Mer än 600 000 métiser och icke erkända urfolksstammar räknas nu till Kanadas urfolk enligt kanadensisk lag. Beslutet som fattades av Högsta domstolen beskrivs som en milstolpe och ger dem rättslig status efter en utdragen kamp.

Métiser är ättlingar till franska handelsmän och nordamerikanska urfolkskvinnor som bland annat bosatte sig i de västra delarna av Kanada i början av den europeiska kolonisationen.

De kallades länge för "halvblod" av den brittiska kronan och senare av den kanadensiska regeringen, och deras status som urfolk har aldrig erkänts fullt ut förrän nu.
-Vi har kämpat så länge för rättvisa för vårt folk i detta land. I dag är vårt folk utan mark, och de lever i fattigdom utanför samhället. Nu för första gången i historien, är vi hoppfulla, sade Gerald Morin, ledare för métiserna i Saskatchewan, utanför domstolsbyggnaden.

Domstolens beslut gör det möjligt för métiserna att kollektivt förhandla fram avtal och rättigheter med regeringen bland annat vad gäller sjukvård, utbildning och kultur och språkprogram.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio