Jönköping

Nya lägenheter på vindar stoppas

1:28 min

Nu har kommunens tjänstemän och länsstyrelsen sagt ifrån när det kommer till planerna på att bygga bostäder på vindarna i Jönköping.

Bygglovschefen i Jönköpings kommun, Anna Klahr, är glad över att ett beslut är taget när det kommer till en ansökan från en fastighetsägare i Jönköping. Fastigheten i fråga ligger på Tegnérgatan i Jönköping och där hade ägaren ansökt om att få bygga bostäder på vinden, men nu går kommunen och sätter stopp för planerna.

Hör vad kommunalrådet Carin Berggren (M) tycker om detta i ljudspelaren nedan.

Anledningen är att det i många fall specifikt står i detaljplanen att det inte är tillåtet att byggas bostäder på vindarna.

– Det finns ingen möjlighet att komma vidare så som vi ser det. Om man ska bygga på vind så måste det stå i detaljplanen att man får göra det, säger Anna Klahr.

Det här beslutet innebär inte att det är helt uteslutet med bostäder på vindarna, och enligt Anna Klahr får man göra en bedömning från fall till fall. Men samtidigt betonar hon att byggandet av bostäder på vindarna inte skulle genera ett så stort antal nya bostäder så att det skulle göra någon större skillnad.

– Planändingar på vind har vi bedömt inte generar så många bostäder. Vi har detaljplaner som innehåller 1 700 nya bostäder och kommande planer innehåller 5 000 nya bostäder, medan vindslägenheter skulle generera ett väldigt litet antal nya bostäder, säger Anna Klahr.