Brasilien

Dilma Roussefs motståndare firar redan

2:10 min

I Brasilien börjar kongressen idag debattera huruvida president Dilma Rousseff ska ställas inför riksrätt. Omröstningen i underhuset hålls först på söndag, men det mesta tyder på att hon kommer att förlora - den senaste veckan har flera koalitionspartier lämnat regeringen.

Några av kongressledamöterna i PMDB, det som fram tills nyligen var regerande Arbetarpartiets viktigaste koalitionsparti, har samlats till lunch. Lelo Coimbra är en av dem.

– En av våra parlamentsledamöter ändrade sig igår och ska nu rösta mot Dilma Rousseff, vi lyckades övertala honom, säger han.

Från att ha varit regeringens allierade, väntas partiet nu rösta emot presidenten på söndag. Om Dilma tvingas avgå kommer vicepresident Michel Temer ta över. Han tillhör PMDB.

Dilma Rousseff anklagas för att ha fuskat med budgeten, men mycket av missnöjet handlar också om Brasiliens haltande ekonomi och korruptionshärvan inom det statliga oljebolaget Petrobras.

– Den senaste veckan har vi gått från 41 ledamöter som stödjer riksrättsprocessen till över 63. Vi kommer att vinna omröstningen i underhuset, parlamentsledamöterna är som boskap - en tjur börjar springa, sedan följer alla efter, säger Lelo Coimbra, och guidar bland spritflaskorna som står på bordet. 

Kongressledamöterna firar regeringsövertagandet i förskott. De senaste dagarna har flera koalitionspartier hoppat av regeringssamarbetet och väntas nu - precis som PMDB - rösta mot presidenten.

En som inte firar är Afonso Florence, Arbetarpartiets gruppledare i kongressen.

– President Dilma Roussef litade på vicepresidenten Michel Temer, vi litade på PMDB, det här är förräderi, säger Afonso Florence.

I dag sade dessutom landets högsta domstol nej till regeringens begäran om att skjuta upp söndagens omröstning i underhuset. Efter denna ska också senaten rösta om att inleda en utredning om riksrätt. Dilma Rousseff väntas förlora även den omröstningen, vilket i så fall innebär att hon tvingas bort från presidentposten i tre månader.

Det är i praktiken ett avsked.