Sverige vill arrangera fotbolls-VM

1:54 min

Tillsammans med Norge, Danmark och Finland vill nu Sverige arrangera VM för damer inom tio år. Det kan Radiosporten i dag avslöja.

Den 4 april hade de nordiska fotbollsförbunden ett möte där fröet sattes för en gemensam ansökan om att arrangera ett dam-VM på 2020-talet.

– Den aptiten är stor, säger Sveriges förbundsordförande Karl-Erik Nilsson till Radiosporten.

Nilsson tycker dels att ett VM för damer är väldigt stort och publikt intressant i sig – och dels tycker han att ett dam-VM skulle ge en perfekt organisatorisk plattform för att därefter också söka ett samnordiskt herr-EM.

Nyheten om intresset för ett EM för herrar 2024 eller, med större sannolikhet, 2028 blev känd redan i mars. Den gemensamma idén om ett dam-VM blev konkret på ett därpå följande uppföljningsmöte för mindre än två veckor sedan.

– Vi såg i Kanada senast hur otroligt stort ett dam-VM blivit. Dessutom blev vårt eget EM 2013 en pyramidal succé. Det gör att vi har ett lika stort intresse för detta som för ett herr-EM, säger Karl-Erik Nilsson.

Att de nordiska länderna, enligt Nilsson, är ”lite pionjärer på damfotbollssidan” kan också hjälpa till när en samnordisk kandidatur lämnas till FIFA.

– Det är en framtidslösning att låta flera länder dela på mästerskapen. Annars blir det alltför begränsat till några få länder, tycker Karl-Erik Nilsson i intervjun med Radiosporten.

Svenska fotbollförbundet vill samordna de olika ansökningarna till att arrangera olika mästerskap. Även något stort ungdomsmästerskap siktar Sverige på att söka.