Dalatrafik om polisanmälan: De är värdar inte vakter

1:51 min

Länsstyrelsen har polisanmält Dalatrafik och Somaliska PRO efter att dessa samarbetat för att skapa tryggare resor på bussarna. Men anmälan grundar sig på fel förutsättning, säger Dalatrafiks vd Conny Strand.

Länsstyrelsen menar att Dalatrafik inte ska bedriva vaktbolag och att Somaliska PRO inte har tillstånd att ägna sig åt bevakningsverksamhet.

– Det är väldigt viktigt att det bara är auktoriserade bevakningsföretag som bedriver bevakningsverksamhet. För att få ett sådant tillstånd måste man ha dokumenterad kunskap som gör dem lämpliga att hantera de situationer som kan uppstå, säger Henri Liman som är jurist på Länsstyrelsen Dalarna.

Men Dalatrafiks vd, Conny Strand, menar att anmälan grundar sig på fel förutsättning.

– De är inte vakter och kommer inte bli det, de är bussvärdar. Och den här typen av värdskap finns ju på andra platser också. Och ingen av de här värdarnas uppgift är att vakta, utan att hjälpa till och se till att det är lugn och ro och vara närvarande, säger Conny Strand.

Länsstyrelsen skriver i sin polisanmälan att Dalatrafiks VD Conny Strand uppgett för myndigheten att Somaliska PRO i Borlänge får betalt för i form av busskort samt 7 000 kronor per månad. Och det är just betalningen som gör att länsstyrelsen anser att det handlar om yrkesmässig bevakning.

– Busskortet behöver de ju för att komma ombord på bussarna inom Borlänge.

Skulle de kunna göra det utan ersättning?

– Det är en fråga som vi måste diskutera med dem, säger Conny Strand.

Sagt på vår sida på Facebook om polisanmälan mot Dalatrafik:

Löjligt av Länsstyrelsen att polisanmäla. Heder åt Somaliska PRO som vill göra en insats för att förbättra ordningen.

Helt rätt lagen. gäller alla, det finns människor som har det som levebröd. Dalatrafik skall inte dumpa lönerna i Sverige.