Eftermiddag med Conny Emmelin

Kossan Margit växte upp som hund

5:18 min

Kossan Margit sov på verandan, spelade fotboll och följde barnen till skolan. Men efter tre år gick det inte längre.

Först ser hagen ut att vara alldeles tom. Inte en ko i sikte. Men när Karin Linderoth ställer sig och ropar, då dyker det ena huvudet efter det andra upp bakom gräskullarna. Och kossan Margit, som är en highland cattle, är en av dem som kommer galopperande.

– De lyssnar alltid. Och Margit vet precis vad hon heter, säger Karin.

Allting började för ungefär sex år sedan, när Karin fick Margit i julklapp av sin man. Margit hade blivit övergiven av sin mamma och matades med flaska.

– Hon tydde sig mer till oss eftersom hon trodde att jag var mamma,

Margit ville inte vara med de andra kossorna. Istället lekte hon med barnen, gick med på promenader och följde sonen till skolan. Ibland fick hon komma in i huset, men tyckte snabbt att det blev för varmt och lade sig på verandan istället. Men när Margit skulle fylla tre år gick det inte längre.

– Hon tyckte för mycket om trädgårdsblommorna. Och hon tyckte att det var jättekul att stånga sönder extraljusen på bilen,

Margit fick flytta ut i hagen och kotränas . Idag har hon fått flera egna kalvar och lever som en vanlig ko. Men Karin och Margit har fortfarande en speciell relation.

– Hon är speciell. Hon har ju blivit nästan som en dotter för mig, säger Karin.

Berättelsen om kossan Margit har också blivit barnbok. I "Mormor Krutrut får besök" möter vi en kossa som också heter Margit. Och som är misstänkt lik den riktiga Margit.

– Hon tycker att det är lite konstigt med all uppmärksamhet. Hon är ju mest förtjust i sin egen familj, säger Karin.