Barn hjälper barn i Skolkampen

I månadskiftet september-oktober genomförs den årliga kampanjen för Världens barn i Sveriges Radio och Sveriges Television. Nytt för i år är Skolkampen, som genomförs i Norrbotten och redan nu har inbjudan skickats ut till samtliga mellan- och högstadieklasser i Norrbotten.

Ett säkert vårtecken är att snön smälter och att majblommorna börjar säljas, medans kampanjen Världens barn brukar vara ett säkert tecken i Sveriges Radio och Sveriges Television. Men i veckan har vi sett att vår projektledare här på P4 Norrbotten, Carin Sjöblom, redan har suttit och planerat en del.

– Det är Skolkampen som vi kommer att ordna i år mellan alla klasser i årkurs 4 och 9 i Norrbotten, som jag har planerat. Jag har skickat ut inbjudningarna till samtliga kommuner i Norrbotten. I vissa fall där jag inte kunde hitta centrala adresser till rektorer och utbildningsförvaltningarna, så har jag skickat ut inbjudan till respektive skola och friskola. Hoppas på ett stort deltagande.

Men vad är Skolkampen?

– Det är ett sätt för oss att involvera fler barn i Världens barn kampanjen som vi kommer att genomföra som vanligt nu i höst, i månadsskiftet september - oktober. Vi vill få fler "barn att hjälpa andra barn". Att vara med och samla in pengar till förmån för Världens barn.

Med Skolkampen följer också ett utbildningspaket där de deltagande klasserna får ett bra tillfälle för att diskutera och arbeta med frågor kring utsatta barn runt om i vår värld.

– Sedan är själva Skolkampen som det låter också en tävling, där den klass som lyckas bäst och som samlar in mest pengar vinner ett fint pris. I år är det fri entré och en hamburger lunch för hela klassen på äventyrsbadet i Piteå.

– Vi jobbar också på att de som kommer tvåa och trea ska få ett pris, men det är inget som är klart just nu. I inbjudan till alla skolor runt om i Norrbotten står också det att vi ska återkomma om fler priser.

Pengarna som samlas in, kommer de fram till de utsatta barnen runt om i vår värld?

– Ja, det gör de. Det är Radiohjälpen som genomför kampanjen och samlar in pengarna tillsammans med hjälporganisationer som exempelvis Afrikagrupperna, Diakonia, Erikshjälpen, IOGT-NTO-rörelsen, Läkarmissionen, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan och Röda Korset.

– Det är allt från barn på flykt, till barn som inte får gå i skola, eller kampen mot könsstympning, och kost till undernärda barn som får hjälp från Världens barn pengarna. Men organisationerna kan också arbeta med mödravård, att förbättra bostäder som är ruckel, och att ge förebyggande katastrofhjälp.

– Pengarna behövs! Att eleverna sedan får ett bra tillfälle till diskussion och utbildning är ju bara kanon.

Om någon elev, lärare, förälder eller mor- och farföräldrar blir intresserade och vill informera sin klass kan man kolla med sin rektor som ska ha fått inbjudan. Man kan också kontakta oss på P4 Norrbotten Sveriges Radio, så skickar vi ut en inbjudan.

Skolkampen avgörs mellan den 22 september-7 oktober, men inbjudan har skickats ut redan nu, för att alla skolor ska ha möjlighet att ta upp frågan och sedan också planera och förbereda även utbildningsmomentet i Skolkampen.

Här hittar ni eventet på Facebook