Namnbyte

Ljusare tider för namnbytare

4:39 min

Nu har regeringen överlämnat ett lagförslag till lagrådet som ska göra det enklare att byta namn och skapa större valfrihet. Men hur fungerar regelverket idag? PRV reder ut.

I framtiden kan det bli lättare att byta namn. Regeringen har nämligen överlämnat ett lagförslag till lagrådet som ska göra det enklare att byta namn och ge de som vill byta namn större valfrihet. Dessutom kommer man, enligt förslaget, kunna byta för- och efternamn hur många gånger man vill om man har svårt att bestämma sig.

Så är det inte idag.

– En gång går bra. Två gånger är svårt. Tre gånger ska nästan vara på liv och död, säger Benjamin Winsner, jurist på Patent och Registreringsverket.

Det blir allt vanligare att personer ansöker om namnbyte, och Benjamin tror att det ligger i tiden då mediebruset dånar allt högre.

– Människor är mer medvetna om sitt eget varumärke idag, och det krävs mer för att stå ut i mängden.

Enligt förslaget blir det fritt fram att byta efternamn till bland annat Andersson, Wallin, Lundin och alla andra efternamn som bärs av minst 2 000 personer.

Den nya lagen som föreslås träda i kraft 1 juli 2017 gör det inte helt fritt att välja namn. Exempelvis ska myndigheterna även i fortsättningen kunna säga nej till föräldrars val av namn på sina barn.